Υγεία & Ομορφιά
Η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διακοπή της ακόμα και για μικρές περιόδους έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.
Επικαιρότητα

Οι Επιπτώσεις μετά τη Διακοπή της Σωματικής Άσκησης

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetologia», η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διακοπή της ακόμα και για μικρές περιόδους έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διακοπή της ακόμα και για μικρές περιόδους έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές:

«Η καθιστική συμπεριφορά μη παχύσαρκων νέων έχει επιπτώσεις στη φυσική τους κατάσταση, αυξάνει την περιφέρεια της μέσης και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγεί σε έκπτωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, σύνηθες σημάδι ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών».

Είναι ήδη γνωστό ότι η μειωμένη σωματική άσκηση και η επιλογή ενός καθιστικού τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων (π.χ. παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές ασθένειες).

Η παρούσα έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει κατά πόσο αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται τις πρώτες 14 μέρες διακοπής της σωματικής άσκησης σε πρώην δραστήρια άτομα.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Μπόουντεν Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Newcaste και το Πανεπιστήμιο του Liverpool στη Βρετανία, συνέλεξαν δεδομένα από 28 άτομα (18 γυναίκες και 10 άντρες) που ασκούνταν τακτικά (πάνω από 10 χιλιάδες βήματα την ημέρα), με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 24,3 (εντός των φυσιολογικών ορίων).

Η φυσική κατάσταση, η σωματική σύνθεση και η καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και 14 ημέρες αφού οι ίδιοι είχαν σταματήσει να ασκούνται.

Διαπιστώθηκε πτώση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας κατά 1,8% στις 14 πρώτες ημέρες αδράνειας, αν και τα προηγούμενα επίπεδα αυτής της λειτουργίας επανήλθαν έπειτα από 14 ημέρες τακτικής άσκησης.

Παράλληλα, τα επίπεδα λίπους στο σώμα συνολικά, η περιφέρεια της μέσης, το λίπος στο ήπαρ, η φυσική κατάσταση και η ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν λιγότερο καλά έπειτα από αυτή την περίοδο διακοπής της άσκησης, αλλά επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα μετά την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να κάνουν γνωστές τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Οποιαδήποτε καθημερινή αλλαγή στη σωματική μας δραστηριότητα έχει συνέπειες στην υγεία μας, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται περισσότερο.

Αν και οι δικαιολογίες της έλλειψης χρόνου και ευχαρίστησης είναι συχνές, φαίνεται ότι ακόμη και η αύξηση του περπατήματος (περισσότερα βήματα ημερησίως) μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι Τσίχλες Προλαμβάνουν την Εμφάνιση Τερηδόνας

admin

Η Θετική Ψυχολογία Πυξίδα Μετά την Καραντίνα

admin

Τα Παιδιά να Κάνουν Κατασκήνωση το Καλοκαίρι Αλλά με Μάσκες και Αποστάσεις Λόγω του Κορωνοϊού

Μεγάλη Εορταστική Εκδήλωση του Ε.Ε.Σ. για τη Συμπλήρωση 144 Ετών από την Ίδρυσή του

Τεστ Αίματος Κατάστασης Πριν και Μετά την Άσκηση

admin

Άλμα Ζωής: Δωρεάν γεύματα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού που ζουν μόνες στη φάση των θεραπειών

Akis Karamanos

Η Μοναξιά Συνδέεται με τον Διαβήτη τύπου 2

Κόπωση, Κατάθλιψη, Πόνος: Τα Μακροπρόθεσμα Συμπτώματα της Covid-19

Άρχισε να Δοκιμάζεται Νέα Μέθοδος Θεραπείας της Νόσου Πάρκινσον

admin

Μην Απολυμαίνετε τον Σκύλο ή τη Γάτα σας Λόγω Κορωνοϊού

admin

Προβλήματα Υγείας και Χρήση Δικτύου 5G

admin

Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας του Κορωνοϊού στα Έσοδα και στις Δαπάνες των Νοικοκυριών