Youtube, Instagram, Twitter… πολλοί “influencers” μοιράζονται «συμβουλές και κόλπα» για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, το ότι είναι δημοφιλείς δεν σημαίνει πως παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες.
Πράγματι, 8 στους 9 δίνουν κακές συμβουλές σε θέματα διατροφής ή φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα.
Επομένως, κατά την περιήγησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας πως δεν ισχύουν πάντα όσα διαβάζετε ή ακούτε… και ειδικά εάν ψάχνετε μια λύση για να χάσετε βάρος.
Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, 8 στους 9 influencers της διατροφής και της φυσικής κατάστασης δίνουν στους οπαδούς τους λανθασμένες συμβουλές για τη διατροφή.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα άρθρα 9 bloggers στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν περισσότερους από 80.000 συνδρομητές σε τουλάχιστον έναν από τους λογαριασμούς τους και το blog τους σχετίζεται με την απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές ήθελαν να επιβεβαιώσουν εάν οι πληροφορίες που δημοσίευσαν ήταν διαφανείς, αμερόληπτες, διατροφικά αξιόπιστες ή επιβεβαιωμένες.
Επιπλέον, αναλύθηκε η διατροφική αξία των 10 τελευταίων συνταγών τους που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.
Οι bloggers θεωρούνταν ότι «πέρασαν το τεστ» εάν είχαν βαθμολογία τουλάχιστον 70%.
Μόνο ένα από αυτά τα βρετανικά αστέρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα 9 που αναλύθηκαν κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει αυτό το όριο (83%)… και ήταν ειδικευμένος διατροφολόγος.
Προβληματικές συμβουλές
Για τους 8 άλλους bloggers, τα γραπτά τους έδειξαν σημαντικές ατέλειες.
5 από αυτούς παρουσίασαν τις προσωπικές τους απόψεις ως γεγονός ή δεν παρείχαν πραγματικές αναφορές, ενώ άλλοι διευκρίνισαν αντενδείξεις.
Οι δημοσιευμένες συνταγές αδυνατίσματος είναι εξίσου προβληματικές, καθώς κανένας δεν πέτυχε τους θερμιδικούς στόχους που παρέχει η βρετανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προστασία της υγείας των ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες η πλειονότητα των ιστολογίων δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή πληροφοριών διαχείρισης βάρους, επειδή συχνά παρουσιάζουν απόψεις ως γεγονότα και δεν πληρούν τα κριτήρια διατροφής, κάτι που είναι δυνητικά επικίνδυνο επειδή αυτά τα ιστολόγια προσεγγίζουν τόσο μεγάλο κοινό.
Συνεπώς, καθώς επί του παρόντος, δεν υπάρχει πρότυπο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των αναρτήσεων των “influencers” και δεδομένης της δημοτικότητάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι οι bloggers θα πρέπει να υποχρεούνται να ακολουθούν επιστημονικά και ιατρικά κριτήρια όταν παρέχουν διαδικτυακές συμβουλές για τη διατροφή και τη διατροφή.
Οι διατροφολόγοι δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν
Οι διαιτολόγοι δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν από τις «συμβουλές» που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Στα τέλη Μαρτίου, ένας Αμερικανός γυναικολόγος έκανε πόλεμο εναντίον των YouTubers που συνέστησαν στις γυναίκες να τοποθετήσουν σκόρδο στους κόλπους τους για να θεραπεύσουν μολύνσεις από μύκητες.
Ένα αναποτελεσματικό και επικίνδυνο κόλπο της γιαγιάς.
Το ίδιο ισχύει και για τον μαϊντανό στον κόλπο που «συνιστάται» για τον εμμηνορροϊκό πόνο, μια άλλη πολύ συνηθισμένη θεραπεία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Έτσι, για να έχετε προσεκτικές και αποτελεσματικές συμβουλές για την υγεία… το ασφαλέστερο είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.