Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, μερικά πρωτεϊνικά ροφήματα είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο, καθώς έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή σεροτονίνης.
Εάν η αθλητική δραστηριότητα είναι καλή για την υγεία, η επιθυμία για αύξηση των επιδόσεων μπορεί, με τη σειρά της, να παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (Αυστραλία) και δημοσιεύθηκε στο “Nature Metabolism”, προειδοποιεί για την βλαβερότητα ορισμένων προϊόντων, που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Στο σκόπευτρο των ερευνητών, είναι τα πρωτεϊνικά ποτά που έχουν εισβάλει στα γυμναστήρια και εμπεριέχουν πλευρικά αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου όπως λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη.
Εάν και είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την απόδοση, καταπολεμώντας τις μυϊκές βλάβες, τα πλευρικά αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA) έχουν και μια άλλη δράση, πολύ πιο προβληματική, σύμφωνα με τα ευρήματα των Αυστραλών επιστημόνων.
Τα πρωτεϊνικά ποτά δεν καταναλώνονται μόνο από τους οπαδούς του body building αλλά και από αλλά άτομα που αθλούνται ή κάνουν κάποια διατροφή.
Τα BCAA που εμπεριέχονται σε αυτά τα πρωτεϊνούχα ροφήματα ανταγωνίζονται την τρυπτοφάνη, ένα οξύ απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης (ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου).
Η μελέτη, που διεξήχθη σε ποντίκια, αποδεικνύει ότι μια υψηλή συγκέντρωση BCAA μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης, εμποδίζοντας την αίσθηση κορεσμού που προκαλεί αυτό το οξύ.
Στη συνέχεια, όσο εκτίθενται τα ποντίκια σε BCAA, τόσο περισσότερο αρχίζουν να παχαίνουν και ακολούθως μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ ζητούν επομένως τον περιορισμό της κατανάλωσης αυτών των ροφημάτων επειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη σημαντική βλάβη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τροφικές και σεξουαλικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου, άγχος, μείωση κινητικότητας, κ.λπ.