Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που εφαρμόζουμε για τη φροντίδα των δοντιών, όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας.
Η ελλιπής στοματική υγιεινή, επιφέρει ορισμένες παθήσεις των δοντιών.
Ας δούμε στη συνέχεια τις συχνότερες παθήσεις των δοντιών…
Οδοντική πλάκα
Ορίζεται ως η συσσώρευση των βακτηρίων που προσκολλώνται κυρίως στην επιφάνεια των δοντιών, είτε στα φυσικά είτε στα τεχνητά, δημιουργώντας σε πρώτη φάση ένα φιλμ.
Πάνω σε αυτό, προσκολλώνται τα βακτήρια και αυτό οδηγεί στη δημιουργία πλάκας που αν δεν απομακρυνθεί άμεσα με το βούρτσισμα των δοντιών, σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα.
Ανάλογα με το είδος, τον τύπο και την ποσότητα των βακτηριδίων που υπάρχουν στο στόμα μας και σχηματίζουν την πλάκα, έχουμε:
– τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα,
– τα βακτήρια που προκαλούν προβλήματα στα ούλα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).
Τερηδόνα
Είναι μία μικροβιακή νόσος, η οποία επιτίθεται προοδευτικά στο σμάλτο των δοντιών και καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς, σχηματίζοντας στο δόντι μία κοιλότητα.
Προκαλείται από τη συνδυασμένη δράση των μικροοργανισμών της βακτηριακής πλάκας και των υδατανθράκων της τροφής.
Οι ιατρικές επιπλοκές της είναι από τις πιο συχνές και τις συναντάμε ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 4-5 ετών.
Ουλίτιδα
Είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 80% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή του.
Παρουσιάζεται συνήθως ως μία φλεγμονή στα ούλα με αποτέλεσμα αυτά να είναι κόκκινα, πρησμένα και να ματώνουν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα.
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, οδηγεί σε περιοδοντίτιδα που είναι μη αναστρέψιμη νόσος.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να υιοθετήσουμε μία σωστή καθημερινή υγιεινή έτσι ώστε να αποτρέψουμε τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και την εμφάνιση των παραπάνω νόσων.
Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Ο σωστός καθαρισμός προϋποθέτει τη χρήση κατάλληλης οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του κάθε ατόμου.
Ειρήνη Πατεμτζή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr