Ποτέ δεν είναι αργά για να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα κατά των επιπτώσεων της γήρανσης…
Ας δούμε ορισμένες συμβουλές οι οποίες συστήνονται μετά την ηλικία των 65… για καλά γεράματα.
Εδώ, οι κανόνες της υγιεινής διατροφής εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο όπως αυτοί που προτείνονται για τα άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών, είτε αφορούν διατροφικές συστάσεις είτε σωματική δραστηριότητα.
Ας δούμε μερικές ιδιαιτερότητες ανάλογα με το φύλο…
1) Καλά και υγιή γεράματα ανάλογα με το φύλο
Για γυναίκες:
– Η λήψη βιταμίνης D είναι θα λέγαμε σωτήρια για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D συντίθεται κυρίως από το ίδιο το δέρμα, υπό την επίδραση φυσικά των υπεριωδών ακτινών του ήλιου, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αρκετά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D και μπορούν να σας βοηθήσουν στην ενίσχυση του οργανισμού σας. Επιπλέον, μπορείτε να απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας και να προμηθευτείτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
– Σε περίπτωση συχνής δυσκοιλιότητας: αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, πιείτε νερό πλούσιο σε μαγνήσιο και προμηθευτείτε κάποιο προβιοτικό σκεύασμα. Ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος προβιοτικών, αλλά και στον τρόπο λήψης του, π.χ. την ώρα της ημέρας που θα το παίρνετε, πριν ή μετά το φαγητό, τη διάρκεια λήψης, κ.λπ.
– Σε περίπτωση ατονίας και πεσμένης ερωτικής διάθεσης, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και μετά από τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις, μπορεί να σας χορηγηθεί κάποιο συμπλήρωμα τεστοστερόνης.
Για τους άνδρες:
– Σε περίπτωση ανεπάρκειας ανδρογόνων που σχετίζονται με την ηλικία και σε περίπτωση διαταραχών της λίμπιντο, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, προκειμένου να συζητήσετε την πιθανότητα πρόσληψης κάποιου ορμονολογικού συμπληρώματος.
– Όσον αφορά τη διατροφή, προτείνεται κατανάλωση ντομάτας, καρπούζι ή κόκκινα φρούτα για την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό για τον προστάτη.
Και για τα δύο φύλα:
– Συχνά, από μία ηλικία και μετά, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα «προβλήματα» στα δόντια, ενώ παράλληλα μειώνεται και η όρεξη κατανάλωσης κρέατος. Στην καθημερινότητα εντάσσεται η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών όπως σόγια, όσπρια και η κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το διατροφολόγιο όμως οδηγεί στον κίνδυνο ανεπάρκειας ζωικών πρωτεϊνών στον οργανισμό σας.
– Για να συμβάλλετε στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος και για να διατηρήσετε άθικτες τις πνευματικές σας ικανότητες όσο το δυνατόν περισσότερο, προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα: καταναλώστε ψάρια τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ή εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αφού προηγουμένως ζητήσετε και τη γνώμη από κάποιον ειδικό.
– Για να αποφευχθεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, καταναλώστε κόκκινα φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες (βατόμουρα) και πάρτε αντιοξειδωτικά (εκχύλισμα acerola πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο για βιταμίνη Α).
– Για την καταπολέμηση της μείωσης της μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) αλλά και για την καταπολέμηση της αγκύλωσης των αρθρώσεων, εντάξτε στο πρόγραμμα σας την πεζοπορία και άλλες σωματικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες φυσικά στις δυνατότητές σας, όπως π.χ. γιόγκα, γκολφ, ήπια γυμναστική, κ.λπ.
– Σε περίπτωση εντερικών διαταραχών που προκαλούνται από τη λήψη φαρμάκων, εξισορροπήστε την εντερική σας χλωρίδα και ενισχύστε τη φυσική ανοσία με τη λήψη προβιοτικών.
2) Καλλυντικές και αισθητικές θεραπείες για όμορφα γεράματα
– Μην παραλείπετε τη συχνή ενυδάτωση της επιδερμίδας σας, η οποία τείνει να είναι πολύ αφυδατωμένη σε αυτήν την ηλικία. Χρησιμοποιήστε τα ίδια προϊόντα με αυτά που συνιστώνται για άτομα ηλικίας από 50 έως 65 ετών.
Tips: Το έλαιο Μποράγκο είναι πολύ πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμμετέχουν μέσω των φωσφολιπιδίων στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών. Συμβάλλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης των ανώτερων στιβάδων της επιδερμίδας και βοηθά το δέρμα να γίνει πιο ελαστικό και ανθεκτικό, διατηρώντας τη λάμψη του.
– Η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (A, C, E) και της ομάδας Β (B5, B8, B9), σεληνίου, ψευδαργύρου και θειούχων αμινοξέων (κυστεΐνη), ενισχύουν ορατά την ποιότητα του δέρματος.
– Η αναζωογόνηση του δέρματος μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές αισθητικής ιατρικής: έντονο παλμικό φως, μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες (ηλεκτροπόρωση)…
– Για πρόσωπα με εμφανή χαλάρωση της επιδερμίδας:
Σε περίπτωση μέτριας χαλάρωσης, μπορείτε να προχωρήσετε στην τοποθέτηση απορροφήσιμων νημάτων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία ιατρικής αισθητικής, η οποία στοχεύει, μέσω της τοποθέτησης βιοδιασπόμενων νημάτων, στην ανύψωση περιοχών του προσώπου.
Σε περίπτωση έντονης χαλάρωσης, μπορείτε να επιλέξετε το lifting (επεμβατική διαδικασία).
Σε περίπτωση πολύ έντονης χαλάρωσης, με έντονες ρυτίδες και δυσχρωμίες, υπάρχουν δύο λύσεις: Peeling φαινόλης ή το αφαιρετικό λέιζερ CO2.
Προσοχή! Για να μην υπάρξουν παρενέργειες και επιπλοκές, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε αυτές τις τεχνικές!