Υγεία & Ομορφιά
Όταν η Σεξουαλική Επαφή Γίνεται Επώδυνη
Σεξουαλικότητα

Όταν η Σεξουαλική Επαφή Γίνεται Επώδυνη

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να είναι πρωτοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πάντοτε εκεί, και οφείλεται κυρίως σε συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες.

Από τις πρώτες της κιόλας σεξουαλικές επαφές η γυναίκα πονάει και υποφέρει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ανατομική ανωμαλία, όπως για παράδειγμα σε έναν πολύ σφιχτό ή άκαμπτο υμένα ο οποίος κάνει την διείσδυση πάρα πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, και προκαλεί συστηματικά πόνο σε κάθε απόπειρα σεξουαλικής επαφής.

Ο πόνος μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες ανατομικές αιτίες, όπως σε μια πολύ μικρή κι εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή στην είσοδο του κόλπου, η οποία μπορεί να τραυματιστεί κατά την διείσδυση του πέους.

• Ο πόνος μπορεί να είναι δευτεροπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι την ημέρα που η γυναίκα άρχισε να πονάει.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια ανωμαλία που η γυναίκα έχει εκ γενετής, αλλά για κάτι που εμφανίστηκε μετά από κάποια χρόνια σεξουαλικών επαφών.

Σεξουαλική επαφή: ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία

Αν μια γυναίκα πονάει στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ο ακριβής εντοπισμός του πόνου, όπως και η έντασή του, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες στον γιατρό μας για τις αιτίες του.

• Ο πόνος στην είσοδο του κόλπου: σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα πονάει μόνο στην αρχή της διείσδυσης, στην είσοδο του κόλπου.

Πίσω από τον πόνο αυτό κρύβονται διάφορες αιτίες όπως μια δερματολογική πάθηση του αιδοίου (έρπης γεννητικών οργάνων, έκζεμα, ψωρίαση…), η μη ικανοποιητική λίπανση του κόλπου, κάποιος παλαιότερος τραυματισμός της περιοχής ή κάποια περινεοτομή (μετά από εγκυμοσύνη), μια συνηθισμένη μόλυνση των γεννητικών οργάνων (μυκητίαση, κολπίτιδα), διάφορες ψυχολογικές αιτίες (φόβος, άγχος, υπερένταση), αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες

• Ο πόνος στη βαθιά διείσδυση: στην περίπτωση αυτή η γυναίκα πονάει βαθιά στον κόλπο ή ακόμη και στην περιοχή της κοιλιάς.

Στην περίπτωση αυτή ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, σε πυελικές φλεγμονές αλλά και σε προβλήματα της μήτρας, όπως η μητρική πρόπτωση ή η αναστροφή.

Ο πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για τους άντρες

Ένας άντρας μπορεί επίσης να πονάει στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Συχνά είναι πιο απλό να αντιληφθούμε την αιτία, καθώς τα ίδια τα γεννητικά όργανα του άντρα καθιστούν τη διάγνωση πιο εύκολη.

Ο πόνος που νιώθει ένας άντρας στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ανατομικό θέμα, όπως για παράδειγμα η φίμωση κατά την οποία η πόσθη, που καλύπτει το κεφάλι του πέους, είναι πολύ σφιχτή και προκαλεί έντονο πόνο όταν τραβιέται προς τα πίσω, αλλά και σε έναν ιδιαίτερα μικρό χαλινό που μπορεί να μην είναι αρκετά ελαστικός και να τραυματιστεί κατά το τράβηγμα της πόσθης.

Ένας άντρας μπορεί επίσης να υποφέρει από κάποιον ερεθισμό της βαλάνου που οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή σε κάποια δερματολογική πάθηση.

Η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου μπορεί επίσης να κάνει επώδυνη τη διείσδυση και για εκείνον.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον προστάτη του (για παράδειγμα μια λοίμωξη) ή να νιώθει πόνο τη στιγμή της εκσπερμάτισης.

Όταν πονάνε και οι δυο

Στην περίπτωση της μη επαρκούς ύγρανσης του κόλπου, οι δυο ερωτικοί σύντροφοι αισθάνονται εξίσου τον δυσάρεστο πόνο της «στεγνής» τριβής.

Επιπλέον, σε περίπτωση μόλυνσης των γεννητικών οργάνων, μια μικρή φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πόνο στη διάρκεια της συνουσίας.

Πόνο μπορεί να αισθανθεί επίσης το ζευγάρι σε περίπτωση μιας στάσης λιγότερο συνηθισμένης, αν για παράδειγμα η γωνία διείσδυσης δεν ταιριάζει με την κλίση του πέους ή του κόλπου.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπαρευνία;

Για να γιατρέψουμε τον πόνο που προκαλείται από τη σεξουαλική επαφή χρειάζεται πρώτα από όλα να ανακαλύψουμε την αιτία.

Για παράδειγμα, μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων δεν θα αντιμετωπιστεί όπως η ξηρότητα του κόλπου, το έκζεμα στην περιοχή του αιδοίου, μια κύστη στην ωοθήκη, ένας ψυχολογικός «φόβος της διείσδυσης» ή μια ενδομητρίωση.

Αν λοιπόν θέλετε να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά τη δυσπαρευνία, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με τον γιατρό σας γα να μπορέσετε να αποκαλύψετε την βασική αιτία του προβλήματος.

Ο Iατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση κι εσείς θα μπορέσετε και πάλι να απολαύσετε την ερωτική επαφή με τον σύντροφό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αβαναφίλη και Στυτική Δυσλειτουργία

Παχυσαρκία και Ερωτική Ζωή

Πώς να Ενισχύσετε την Επιθυμία σας για Σεξ;

Το Χάπι της Επόμενης Ημέρας

Σεξουαλικότητα

Πώς να Κάνετε Καλύτερο Σεξ Μετά τα 50

5 Δικαιολογίες για να Αποφύγετε το Σεξ με τον Σύντροφό σας

Οργασμός χωρίς Διείσδυση με Αιδοιολειξία

Ξηρός Οργασμός και Αιτίες

Γυναικείος Οργασμός – Ποιες Είναι οι Καλύτερες Στάσεις του Σεξ για να τον Πετύχετε

3 Τεχνικές για Ενίσχυση του Ανδρικού Οργασμού

Τα Οφέλη του Μασάζ σε Μία Σχέση