Ο εμβολιασμός όντας ένας κυρίαρχος παράγοντας προστασίας της δημόσιας υγείας έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα εμφάνισης αρκετών θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών και συνεισφέρει ουσιωδώς στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Η εμπιστοσύνη του κοινού και η αποδοχή των εμβολίων ειδικά την περίοδο της πανδημίας υπονομεύτηκε συστηματικά και εάν αυτό συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών που είχαν εκλείψει.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αμφισβήτηση του εμβολιασμού αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία το 2019.
Ειδικά στους ενήλικες, η εμβολιαστική κάλυψη ακόμα και σε χώρες υψηλού εισοδήματος παραμένει υποβέλτιστη.
Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί κυρίαρχο λοιμογόνο παράγοντα σε ενήλικες άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάπνισμα κ.ο.κ.) και σε ανοσοκατεσταλμένους.
Προκαλεί πνευμονία αλλά και διεισδυτική νόσο (σήψη, μηνιγγίτιδα), καταστάσεις ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή ενός ευάλωτου ατόμου.
Στο Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ενηλίκων το εμβολιαστικό σχήμα απλοποιείται πλέον με την διάθεση του νέου, 20δύναμου (PCV20) εμβολίου και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα προοδευτικότερα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, συνιστάται και αποζημιώνεται 100% μία (1) δόση 20δύναμου (PCV20) σε όλους >65 ετών, και σε ενήλικες 19-64 ετών με χρόνιες παθήσεις.
Σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο (PCV13) ή το πολυσακχαριδικό 23δύναμο, συστήνεται μια επιπλέον δόση με 20δύναμο (PCV20) ένα (1) έτος μετά τη χορήγηση του τελευταίου εμβολίου.
Στο νέο πρόγραμμα έχει αφαιρεθεί από τις συστάσεις η οδηγία για συμπληρωματική χορήγηση του 23δύναμου πολυσακχαριδικού εμβολίου, απλοποίηση που αναμένεται να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη.
Ο ασθενής με παράγοντες κινδύνου δεν πρέπει να περιμένει το φθινόπωρο για να εμβολιαστεί.
Τα αντιπνευμονιοκοκκικά εμβόλια κι ειδικότερα τα συζευγμένα, όπως το νεότερο 20δύναμο, επειδή προσφέρουν χρονικά μεγαλύτερη προστασία, δεν υπόκεινται στους εποχικούς περιορισμούς όπως συμβαίνει με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Κατά συνέπεια η χορήγησή τους μπορεί να δρομολογηθεί ανεξαρτήτως εποχής και πολύ δε μάλλον όταν πλέον συνωστίζονται αρκετοί εμβολιασμοί στους ενήλικες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και η προτεραιοποίησή τους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός