Υγεία & Ομορφιά
Οι πέτρες στα νεφρά πλήττουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Οι πέτρες στα νεφρά πλήττουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Προβλήματα Ουροποιητικού

Πέτρες στα Νεφρά – 5 Συμβουλές που θα σας Απαλλάξουν

Εάν έχετε βιώσει κολικό νεφρού, τότε σίγουρα γνωρίζετε ότι πρόκειται για κάτι που δεν θα ευχόσασταν ούτε στον καλύτερο εχθρό σας και θα κάνατε τα πάντα για να το αποφύγετε στο μέλλον.

Οι πέτρες στα νεφρά πλήττουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

Μάλιστα, το 50% του πληθυσμού που έχει περάσει κάποιο περιστατικό με πέτρα στα νεφρά, δέχεται ξανά «επίθεση κολικού» μετά από 10-15 χρόνια, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι πέτρες στα νεφρά πλήττουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

Από πού προέρχονται οι πέτρες;

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν ορισμένες ουσίες, όπως το ασβέστιο, το οξαλικό και το ουρικό οξύ, συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στα νεφρά σας και σχηματίζουν κρυστάλλους.

Με τον καιρό, οι κρύσταλλοι αυτοί αναπτύσσονται και διαμορφώνονται σε «πέτρες».

Στην πλειοψηφία τους, και σε ποσοστό 80-85%, οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά αποτελούνται από ασβέστιο.

Οι υπόλοιπες είναι πέτρες των οποίων η σύνθεσή τους είναι το ουρικό οξύ και πλήττουν άτομα με χαμηλά επίπεδα pH ούρων.

Αφού σχηματιστούν οι πέτρες στα νεφρά, δύναται να αποκολληθούν και να εισέλθουν στον ουρητήρα, εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή των ούρων.

Αποτέλεσμα αυτού είναι:

Έντονοι πόνοι κατά κύματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα πλευρά (πόνος στη μία πλευρά του σώματος, μεταξύ του στομάχου και της μέσης), εμφάνιση αίματος στα ούρα, ναυτία και έμετος.

Καθώς οι πέτρες περνούν από τον ουρητήρα προς την ουροδόχο κύστη, προκαλούν συχνοουρία ή απλά ψευδή αίσθηση για ούρηση, πίεση της ουροδόχου κύστης ή πόνο στη βουβωνική χώρα και μικρές ποσότητες ούρων.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο ιατρός σας, θα σας συστήσει να προχωρήσετε με μια ανάλυση ούρων, ένα υπερηχογράφημα του νεφρού, ακτινογραφία κάτω κοιλίας ή αξονική τομογραφία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η αιτία του πόνου είναι οι πέτρες στα νεφρά και να εξακριβωθεί ο αριθμός τους και το μέγεθός τους.

Υπομονή… μέχρι να αποβληθούν οι πέτρες

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αποβληθούν οι πέτρες από τα νεφρά, είναι από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθός τους.

Ορισμένα over the counter (OTC) παυσίπονα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να σας βοηθήσουν να υπομείνετε την ταλαιπωρία και τον πόνο μέχρι να αποβληθούν οι πέτρες από τον οργανισμό σας.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα μυοχαλαρωτικό, το οποίο χαλαρώνει τους μύες στον ουρητήρα σας και βοηθά τις πέτρες να περάσουν πιο γρήγορα και με λιγότερους πόνους.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο πόνος επιμένει και γίνεται πιο έντονος και ανυπόφορος ή εάν οι πέτρες είναι πολύ μεγάλες για να αποβληθούν από τον οργανισμό σας, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση της πέτρας, με μια ενδοσκοπική διαδικασία που ονομάζεται ουρητηροσκόπηση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όσοι παράγουν 2-2,5 λίτρα ούρων την ημέρα, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά, συγκριτικά με όσους παράγουν μικρότερη ποσότητα ούρων ημερησίως.

Στην περίπτωση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον ιατρό να εξετάσει τον ουρητήρα (δηλ. τη διαδρομή που ακολουθούν τα ούρα, από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη) με τη βοήθεια ενός μικρού και λεπτού εργαλείου που ονομάζεται ενδοσκόπιο.

Το εργαλείο αυτό, διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα στην κεφαλή του, η οποία καταγράφει όλη τη διαδρομή του ουρητήρα.

Η επέμβαση αυτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν

Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση πετρών στα νεφρά μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο, κατά καιρούς πρόβλημα για εσάς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποτροπή της εμφάνισής τους.

1. Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όσοι παράγουν 2-2,5 λίτρα ούρων την ημέρα, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά, συγκριτικά με όσους παράγουν μικρότερη ποσότητα ούρων ημερησίως.

Για να παραχθεί η συγκεκριμένη ποσότητα ούρων, απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ημερησίως.

2. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά οξέα

Τα οξαλικά οξέα εμπεριέχονται στο σπανάκι, στα παντζάρια, στα αμύγδαλα, και προφανώς αυξάνουν τα επίπεδα οξαλικού οξέος στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, οι σοκολάτες και τα μούρα που περιέχουν μέτριες ποσότητες οξαλικού οξέος, δεν απειλούν τον οργανισμό σας, αρκεί φυσικά να καταναλώνονται με μέτρο.

3. Τα οφέλη του λεμονιού

Το κιτρικό άλας, ένα άλας του κιτρικού οξέως που περιέχεται στο λεμόνι, δεσμεύει το ασβέστιο, και έτσι βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού των λίθων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μισού φλιτζανιού από χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό ή ο χυμός από δύο λεμόνια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικού οξέος και πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

4. Προσοχή στο αλάτι!

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (νάτριο) μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πετρών στα νεφρά, επειδή το νάτριο αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου στα ούρα σας.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.3mg.

Εάν σας έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν να παρουσιάσετε πέτρες στα νεφρά, λόγω νατρίου, τότε προσπαθήστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη σε 1.5mg.

5. Περιορίστε τις ζωικές πρωτεΐνες

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, όπως κρέας, αυγά, θαλασσινά, αυξάνετε τις ποσότητες του ουρικού οξέος στον οργανισμό σας.

Εάν λοιπόν ο οργανισμός σας έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά σας, τότε προσπαθήστε να καταναλώνετε με μέτρο αυτές τις τροφές.

Το μέγεθος της ημερήσιας ποσότητας του κρέατος που καταναλώνετε, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος που έχει μια τράπουλα από χαρτιά!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχω την Αίσθηση ότι ο Κόλπος μου Είναι Πολύ Μεγάλος – Τι Πρέπει να Κάνω;

Νεφρική Ανεπάρκεια – Αναγνωρίστε τα Συμπτώματα που Μαρτυρούν τη Νόσο

a.alefragkis

Η Ακράτεια Ούρων στις Γυναίκες και η Άθληση

Πρόβλημα στα Νεφρά – Οι Ενδείξεις που το Προδίδουν

Evi Makavelou

Οι Μύθοι που Ακούμε Συχνότερα για την Ουρολοίμωξη

a.alefragkis

Αναγκαστική Ούρηση – Πώς θα την Προκαλέσετε Όταν Είναι Απαραίτητο

Editor6 pharma

Απλοί Τρόποι για να Καταπολεμήσετε την Ακράτεια των Ούρων

Editor6 pharma

Αντιμετωπίζοντας τις Συχνές Ουρολοιμώξεις

Νεφρικό Απόστημα

yoadmin

Δυσοσμία στα Ούρα – Από τι Προκαλείται και Πότε Συντρέχει Λόγος Ανησυχίας

a.alefragkis

Τι Δείχνει το Χρώμα των Ούρων για την Υγεία μας;

a.alefragkis

Καρκίνος του Προστάτη

yoadmin