Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα συγκεκριμένα λιπίδια είναι σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό σας αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορούν να πληγώσουν την καρδιά σας.
Όπως με τη χοληστερόλη, προβλήματα με τα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα δείκτη που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσα από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου.
Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα, δείχνουν πως οι αλλαγές αυτές είναι δυνατόν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 20-50%.
Ας δούμε ποιες είναι οι αλλαγές αυτές:
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να μην υπερβαίνετε το 1 ποτό ανά ημέρα, εάν είστε γυναίκα, ή τα 2 ποτά ανά ημέρα, εάν είστε άνδρας.
Μείωση της πρόσληψης απλών υδατανθράκων
Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά (όπως γλυκά, σφολιάτες, κέικ, σοκολάτες, παγωτά) και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί φρούτων εμπορίου με προσθήκη ζάχαρης, νέκταρ, φρουτοποτά, milkshake).
Παράλληλα, προτιμήστε δημητριακά και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης αντί για τα αντίστοιχα επεξεργασμένα.
Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και αποφύγετε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες.
Επιπλέον, επιλέξτε κρέας, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ώστε να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους.
Απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% μπορεί να μειώσει τις τιμές τριγλυκεριδίων κατά 20%.
Επομένως, εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό και στόχο απώλεια βάρους της τάξης του 0,5–1 κιλό ανά εβδομάδα.
Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέραν των τροποποιήσεων στη διατροφή, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος της άσκησης.
Η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με περιορισμό της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Συνεπώς, στοχεύστε σε άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.