Το μυαλό είναι κι αυτό ένας μυς που χρειάζεται τακτική εξάσκηση για να παραμένει σε φόρμα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.
Οι πνευματικές δραστηριότητες μπορούν να βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωση του ανθρώπου, αλλά και την οξυδέρκειά του, τη μνήμη και τη δημιουργικότητά του.
Η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής, ενώ αποτρέπει το Αλτσχάιμερ που μπορεί να έρθει με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατήσετε το μυαλό και τη μνήμη σας σε εγρήγορση, αρκεί να τους εντάξετε στη ρουτίνα σας.
Βελτιώστε την οξυδέρκειά σας
Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες παιχνίδια νοητικής εξάσκησης στα οποία μπορείτε να αφιερώνετε καθημερινά μερικά λεπτά για να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση.
Παζλ, παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας και διάφορα άλλα παιχνίδια που μοιάζουν με sudoku δοκιμάζουν τη νοημοσύνη σας.
Σε κάποιες ιστοσελίδες επίσης, θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Διαβάστε
Διαβάζοντας μερικές σελίδες από ένα βιβλίο καθημερινά, ενεργοποιείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου που τον κρατούν σε εγρήγορση.
Δοκιμάστε κάτι καινούργιο
Δοκιμάστε καθημερινά να δώσετε στο σώμα και στο μυαλό σας νέα ερεθίσματα.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το άλλο χέρι σας από αυτό που χρησιμοποιείτε κανονικά, να αποστηθίσετε τους στίχους ενός τραγουδιού και μετά να τους πείτε ανάποδα, να απομνημονεύσετε τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, αριθμούς τηλεφώνων, πινακίδες αυτοκινήτων κλπ.
Όλα αυτά ίσως μοιάζουν αστεία, όμως μπορούν να ενεργοποιήσουν απίστευτα τον εγκέφαλό σας.
Φάτε και κοιμηθείτε καλά
Για να διατηρείτε υγιές το μυαλό σας, πρέπει να διατηρείτε υγιές και το σώμα σας.
Φροντίστε να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και λιπαρών.
Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως, για να ξεκουράζετε τον εγκέφαλό σας.
Ο ύπνος βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων που λαμβάνετε μέσα στη μέρα.
Μην ξεχνάτε να αναπνέετε σωστά, ώστε να οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλός σας και να ακούτε μουσική για να μειώνετε το άγχος.
Βελτιώστε τη μνήμη σας
Δοκιμάστε μερικά παιχνίδια μνήμης, επιτραπέζια ή άλλα που θα βρείτε στο διαδίκτυο.
Συναντήστε φίλους
Όσοι διατηρούν στενές φιλίες για πολλά χρόνια έχουν καλύτερη μνήμη από τους πιο μοναχικούς τύπους.
Οι συχνές συναντήσεις με φίλους σας βοηθούν να διατηρείτε την ικανότητά σας στην επίλυση προβλημάτων, είτε μέσω των σοβαρών συζητήσεων που κάνετε μαζί τους είτε μέσω της βοήθειας που μπορεί να τους παρέχετε όταν έχουν κάποιο πρόβλημα.
Υιοθετήστε χόμπι που διεγείρουν το μυαλό
Ένα νέο χόμπι με το οποίο δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν, όπως το διάβασμα βιβλίων διαφορετικού είδους από αυτό που συνηθίζετε ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μπορεί να τονώσει τη μνήμη σας.
Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας
Ξεκινήστε μια επανάληψη σε κάτι που μάθατε παλιά, όπως μια ξένη γλώσσα.
Σύμφωνα με έρευνες, αν οι συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και συνδέονται με τις ξένες γλώσσες που ήδη γνωρίζει κανείς δε φρεσκάρονται συχνά, ατονούν και η γλώσσα σιγά σιγά ξεχνιέται.
Εξασκήστε τη φαντασία σας
Το να φαντάζεστε μια εικόνα με τον εαυτό σας να ολοκληρώνει μια δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε να κάνετε αυτή τη δουλειά ή να σας δώσει έμπνευση να κάνετε κάτι καινούργιο.
Πείτε «ναι» στις προκλήσεις
Είτε αυτό σημαίνει να αλλάζει κανείς συχνά αντικείμενο εργασίας είτε να αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες στη δουλειά που ήδη έχει, το να βρίσκει κάτι που βγάζει το μυαλό του από τη ρουτίνα συμβάλλει στο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μνήμης.