Υγεία & Ομορφιά
Πώς θα Χάσετε τα Κιλά της Εγκυμοσύνης;
Εγκυμοσύνη

Πώς θα Χάσετε τα Κιλά της Εγκυμοσύνης;

Μετά τη γέννηση του μωρού τους, οι περισσότερες μητέρες εύχονται να χάσουν εύκολα και γρήγορα την κοιλίτσα και τα παραπανήσια κιλά που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είτε θηλάζετε είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να σας καταβάλλει ο πανικός.

Πώς θα Χάσετε τα Κιλά της Εγκυμοσύνης;Πώς θα Χάσετε τα Κιλά της Εγκυμοσύνης;

Η επιστροφή στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη και η επαναφορά του σωματότυπού σας, ως ήταν πριν την εγκυμοσύνη, θα γίνει σταδιακά, υπό τους εξής όρους:

Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρά τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και

Θα πρέπει, μόλις οι συνθήκες σας το επιτρέπουν, να συνεχίσετε τις φυσικές δραστηριότητες που «εγκαταλείψατε» λόγω εγκυμοσύνης.

Δεν υπάρχει κάποιος διατροφικός περιορισμός, αλλά…

Σίγουρα αυξήθηκαν οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σας (κατά 300 περίπου θερμίδες) κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας.

Εάν δεν θηλάζετε το μωρό σας, τότε θα πρέπει να επανέλθετε στην πρόσληψη των 2000 θερμίδων ημερησίων.

Καλό είναι να βγάλετε παντελώς από το διατροφολόγιό σας τα «γρήγορα φαγητά» και τα γλυκά, όπως π.χ. τα παγωτά, τις σοκολάτες, τα ζυμαρικά, τα hamburgers, κ.λπ. που είναι γεμάτα συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες, και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα:

Πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο.

Ξεκινήστε με μια επαρκή κατανάλωση φρούτων (ιδανικά, 450-500 γρ. ημερησίως, που αντιστοιχούν σε περίπου 3 φρούτα) την οποία μπορείτε να συμπληρώνετε με δύο μερίδες λαχανικών (ψητά ή ωμά), κρέας ή ψάρι, οστρακοειδή ή αυγά, μία ή δύο φορές την ημέρα (150 με 200 γρ.), χωρίς φυσικά να παραλείπετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και συκωτιού, που είναι πλούσια σε σίδηρο.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείπετε τα δημητριακά και το άμυλο από το κάθε σας γεύμα (με μέτρο φυσικά και ανάλογα με τις φυσικές δραστηριότητες που ασκείτε).

Ενδεικτικά, προτείνονται 4 με 6 κουταλιές της σούπας, με την προϋπόθεση ότι είναι προϊόντα ολικής άλεσης (πλούσια σε φυτικές ίνες).

Στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να εντάξετε και τα όσπρια, που είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα (λευκό τυρί ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά).

Όπως σας είπαμε και πιο πάνω, θα πρέπει να βγάλετε παντελώς από την καθημερινότητά σας τα ζαχαρώδη και γενικά τα προϊόντα που είναι πλούσια σε σάκχαρα.

Είναι προτιμότερο να αποκτήσετε τη συνήθεια να καταναλώνετε μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κ.λπ.) την ημέρα, σε συνδυασμό, εάν το επιθυμείτε, με μερικά αποξηραμένα φρούτα, όπως π.χ. μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένες σταφίδες ή δύο αποξηραμένα σύκα ή δύο αποξηραμένα βερίκοκα.

Όσον αφορά τα λιπαρά, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο θα πρέπει να εμπεριέχεται στο καθημερινό σας μενού (μέχρι 4 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα), ενώ αντιθέτως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος θα πρέπει να μειωθούν σε 10 γρ. ή μία κουταλιά της σούπας ανά ημέρα.

Τέλος, θα πρέπει να φροντίζετε για την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού σας και να πίνετε άφθονο νερό (1,5 με 2 λίτρα την ημέρα) ή έστω να συμπληρώνετε τις απαραίτητες ποσότητες πρόσληψης με κάποιο τσάι, χωρίς ζάχαρη φυσικά.

Ένα καλό τέχνασμα, για να το επιτύχετε αυτό, είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό.

Έτσι, είτε βρίσκεστε στο γραφείο, είτε κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας, ασυναίσθητα, θα καταναλώνετε το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Οι φυσικές δραστηριότητες μετά τη γέννα…

Ακόμη και αν «καίγεστε» να αποκτήσετε επίπεδη και σφιχτή κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να ξεκουράσετε το σώμα και τον οργανισμό σας για περίπου 4 με 6 εβδομάδες μετά τη γέννα.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος αυτός ευνοεί την επούλωση του περινέου (την περιοχή μεταξύ του αιδοίου και του πρωκτού) μετά τη γέννα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε υπομονετικές, καθώς αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στη «φυσιολογική» σας καθημερινότητα και στις φυσικές δραστηριότητες που ασκούσατε πριν την εγκυμοσύνη.

Ακόμη και αν ανακάμψετε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο συμβαίνει συχνά σε γυναίκες με ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, εντούτοις, το δέρμα σας θα χρειαστεί περισσότερο καιρό μέχρι να «σφίξει» και να είναι πιο σταθερό (όσον αφορά την ελαστικότητα).

Μπορείτε, ωστόσο, να επισκεφθείτε έναν φυσιοθεραπευτή για μία λεμφική αποσυμφόρησης.

Τα πλεονεκτήματα της λεμφικής αποσυμφόρησης είναι:

Εμποδίζει την κατακράτηση νερού,

Ενισχύει το νευρικό σύστημα,

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και

Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.

Τέλος, η επανέναρξη των τακτικών σωματικών δραστηριοτήτων που ασκούσατε πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει ξεκινώντας να κάνετε βόλτες με το μωρό σας.

Η πεζοπορία θα συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά του σωματότυπού σας, ως ήταν πριν την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Σε δεύτερο στάδιο, μπορείτε να ξεκινήσετε την κολύμβηση ή το αερόμπικ στο νερό (aqua aerobic) ή ακόμη και γιόγκα.

Οι δραστηριότητες αυτές επιτρέπουν μια ήπια και σταδιακή ανάκαμψη, η οποία ολοκληρώνεται με ασκήσεις αναπνοής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Αυξήσετε τις Πιθανότητες Σύλληψης;

Evi Makavelou

Οι Ασκήσεις που Μπορείτε να Κάνετε με Ασφάλεια κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Ερωτικές Επαφές Μετά την Εγκυμοσύνη – Τι Πρέπει να Προσέξετε

Τρόποι για να Απαλλαγείτε από τις Καούρες της Εγκυμοσύνης

Οι Παράγοντες και τα Συμπτώματα του Πρόωρου Τοκετού

a.alefragkis

Tips για Αυτοπεποίθηση στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Κορωνοϊός και Εγκυμοσύνη – Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

a.alefragkis

Εγκυμοσύνη – Ποια Σημάδια θα Παρατηρήσετε τον Πρώτο Μήνα της Κύησης

a.alefragkis

Συνηθισμένα Λάθη που Κάνουν οι Γυναίκες και «Σαμποτάρουν» τη Γονιμότητά τους

a.alefragkis

Ποια Καλλυντικά Πρέπει να Αποφεύγετε κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Επισκληρίδιο

Evi Makavelou

Πότε θα Αρχίσετε να Νιώθετε το Μωρό σας;

Evi Makavelou