Τα παιδικά δόντια και η φροντίδα τους από πολύ μικρή ηλικία έχουν μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και υπάρχει πλέον η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ονομάζεται παιδοδοντιατρική.
Ο παιδοδοντίατρος προλαμβάνει ή θεραπεύει τις ασθένειες των πρώτων δοντιών των παιδιών.
Τα πρώτα δόντια είναι πολύ σημαντικά επειδή με αυτά τα παιδιά τρώνε, αρθρώνουν σωστά τις πρώτες λέξεις τους και τελικά τους χαρίζουν ένα χαριτωμένο χαμόγελο, κάτι που τα κάνει να αισθάνονται όμορφα για τον εαυτό τους.
Ακόμα, διατηρούν τον κατάλληλο χώρο στη γνάθο για τον ερχομό των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση, προλαμβάνοντας τα ορθοδοντικά προβλήματα.
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται όταν θα έχουν εμφανιστεί περίπου τα 16 έως 20 πρώτα δοντάκια του, κάτι που συμβαίνει περίπου ως την ηλικία των τριών ετών.
Ο παιδοδοντίατρος εξηγεί από νωρίς στο παιδί την αξία της καλής στοματικής υγιεινής, έτσι ώστε να προληφθούν οι παθήσεις του στόματος και των δοντιών στο μέλλον.
Επιπλέον, στην πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα εξετάσει τις γνάθους, την ανάπτυξή τους και την οδοντοφυΐα του παιδιού, θα ενημερώσει τους γονείς για τις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα και θα επισημάνει τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση της πιπίλας ή το πιπίλισμα του δακτύλου για περισσότερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό.
Έτσι, ο πιο κατάλληλος τρόπος προστασίας των δοντιών των παιδιών είναι η εφαρμογή των σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία και η εφαρμογή των συνηθειών που αφορούν τη στοματική υγιεινή από τη μέρα που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι.
Από τη νηπιακή κιόλας ηλικία δεν θα πρέπει να αμελείται ο καθαρισμός και η φθορίωση.
Τα παιδιά που συνεχίζουν να θηλάζουν ή να πίνουν γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και όταν έχουν φτάσει 2,5-3 χρονών, μπορεί να εμφανίσουν τερηδόνα.
Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα αποτελεί πηγή υδατανθράκων, άρα περιέχει σάκχαρα, τα οποία προκαλούν τερηδόνα.
Εξάλλου, κάθε τρόφιμο ή ρόφημα αφήνει υπολείμματα στο στόμα.
Μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα δόντια, διαταράσσοντας την ισορροπία της χλωρίδας του στόματος.
Έτσι αλλάζει το pH του σάλιου, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στα δόντια και στα ούλα.
Στην περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του, μην πανικοβάλλεστε.
Αρχικά προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στην εφαρμογή της καλής στοματικής υγιεινής και ενθαρρύνετέ το να κάνει ό,τι κάνετε κι εσείς βουρτσίζοντας τα δόντια σας παρέα.
Κάνοντας τη διαδικασία αυτή ευχάριστη θα δώσετε κίνητρο στο παιδί σας να συμμετέχει σε αυτήν θεωρώντας το όλο αυτό ένα ευχάριστο παιχνίδι.
Για να αποφύγετε τα προβλήματα των δοντιών, μην τους δίνετε τροφές που κολλάνε στα δόντια, όπως καραμέλες, μπάρες δημητριακών και παιδικά ζελεδάκια.
Τέλος, φροντίστε να δίνετε στο παιδί σας πολύ νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, ώστε να διατηρείται το στόμα του καθαρό.