Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε, επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας.
Οι θετικές ψυχολογικές καταστάσεις, εκτός από το ότι κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη, μπορούν παράλληλα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους.
Οι καλές ψυχολογικές καταστάσεις επηρεάζουν το χημικό, ορμονικό και νευρικό ισοζύγιο του οργανισμού με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει στους ανθρώπους να χειρίζονται καλύτερα προβλήματα, όπως το μακροχρόνιο στρες, που εάν παραμένει ανεξέλεγκτο, έχει κακές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Από την άλλη, τα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Γιατροί από το Τέξας πραγματοποίησαν έρευνα σε 2.564 άτομα, ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε 5 διαφορετικές Πολιτείες.
Περίπου το 33% των συμμετεχόντων, λάμβανε φάρμακα για ψηλή πίεση.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλό ήταν το σκορ στο τεστ αξιολόγησης θετικών συναισθημάτων, τόσο πιο καλή ήταν η κατάσταση των συμμετεχόντων με την πίεση.
Στα άτομα που δεν λάμβαναν φάρμακα για ψηλή πίεση, η σχέση ψηλού σκορ στο τεστ, για τα θετικά συναισθήματα και καλύτερης πίεσης καλή ήταν συχνότερη και σημαντικότερη.
Το ίδιο φαινόμενο αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, παρατηρήθηκε και σε αυτούς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για ψηλή πίεση.
Με λίγα λόγια όσο πιο καλά ήταν από ψυχολογικής άποψης οι άνθρωποι αυτοί, τόσο πιο λίγες πιθανότητες είχαν να πάσχουν από ψηλή πίεση.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εάν στη θεραπεία της ψηλής πίεσης συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια για βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών, τότε είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Παράλληλα η προαγωγή και η καλλιέργεια των θετικών συναισθημάτων των ηλικιωμένων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ψηλής πίεσης.
Συνεπώς, η διατήρηση θετικής ψυχολογίας και αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή, συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Συναισθήματα απογοήτευσης, κούρασης, καταπόνησης, αγωνίας, άγχους, φόβου και στρες λόγω διαφόρων καταστάσεων είναι από την άλλη κακοί σύμβουλοι και μπορεί να σας βλάψουν, σωματικά και ψυχολογικά.
Πολύ συχνά, μια ήρεμη και ψύχραιμη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων της ζωής μπορεί να σας θωρακίσει απέναντι στις σωματικές συνέπειες των αρνητικών ψυχικών καταστάσεων και πιθανόν από την ψηλή πίεση.
Καλό είναι να θυμάστε πάντα ότι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που βρίσκεται σε μια σειρά συγκεκριμένων καταστάσεων, αλλά εκείνος που διαθέτει μια σειρά από συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής.