Η 11η Μαΐου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σκηνής, ανακοίνωσε ο Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 13 Απριλίου 2020.
Για να ξεκινήσουμε την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού, η ψηφιακή ανίχνευση πρέπει να είναι μέρος του οπλοστασίου μας, όπως ακριβώς οι μάσκες και τα τεστ ανίχνευσης.
Οι ακριβείς τρόποι παρακολούθησης στη Γαλλία εξακολουθούν να είναι ασαφείς, αλλά, σύμφωνα με κάθε βεβαιότητα, θα βασίζονται στη συγκατάθεση των χρηστών.
Η διαχείριση της επιδημίας Covid-19 στη Νότια Κορέα είναι ένα παράδειγμα.
Με πάνω από 10.000 περιπτώσεις και περίπου 220 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, για μια χώρα 51 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν, χωρίς όμως κανένα μέτρο περιορισμού.
Ανάμεσα στα «κλειδιά» της επιτυχίας αυτής της χώρας ήταν μια τεράστια μαζική διαδικασία τεστ (πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 400.000 τεστ), αλλά και η ψηφιακή παρακολούθηση των μολυσμένων ατόμων.
Ο γεωγραφικός εντοπισμός μέσω της τεχνολογίας Bluetooth των κινητών τηλεφώνων, ο εντοπισμός των πληρωμών μέσω τραπεζικής κάρτας και των μετακινήσεων, επέτρεψε μια τεράστια συλλογή δεδομένων που στη συνέχεια διατέθηκε στο ευρύ κοινό σε έναν ιστότοπο.
Εάν ένα άτομο λοιπόν έχει βρεθεί θετικό για Covid-19, οποιοσδήποτε πολίτης της Νότιας Κορέας θα μπορεί να ανακαλύψει σε ποια γειτονιά ζει, ποιο λεωφορείο πήρε, σε ποια μέρη συχνάζει.
Θα γνωρίζει επίσης την ηλικία και το φύλο του. Μόνο το όνομα του ασθενούς, παραμένει εμπιστευτικό.
Πρόκειται για μια μέθοδο που αγνοεί το απόρρητο και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά η αποτελεσματικότητά της έχει οδηγήσει και άλλα κράτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων μέτρων.
Έτσι, οι γαλλικές αρχές, σε συνεργασία με τους Γερμανούς ομολόγους τους, εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα επέτρεπε στον χρήστη να προειδοποιηθεί εάν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.
Στις 13 Απριλίου, ο Emmanuel Macron επιβεβαίωσε ότι μια ψηφιακή εφαρμογή είναι υπό μελέτη και θα συμπληρώσει το οπλοστάσιο που θα ξεκινήσει για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων περιορισμού που θα ξεκινήσουν από τις 11 Μαΐου 2020.
Συγκεκριμένα πρόκειται για tracking (παρακολούθηση), αλλά με βάση την «εθελοντική συγκατάθεση και την ανωνυμία», όπως επανέλαβε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί την Εθνοσυνέλευση για να «συζητήσουν το θέμα» πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ενημέρωση και συγκατάθεση ασθενούς
Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή ανίχνευση σαν μέτρο, αναγνωρίζεται από πολλούς ειδικούς που συμβουλεύουν τακτικά τη γαλλική κυβέρνηση.
Ο Frédéric Bizard, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας, διαβίβασε πρόσφατα τις συστάσεις του για έξοδο από την κρίση στις αρχές, ιδίως στο Επιστημονικό Συμβούλιο, όπου διατηρεί μια σημαντική άποψη για την ψηφιακή παρακολούθηση.
Ο οικονομολόγος υγείας προσπαθεί πρώτα για τη δημιουργία τριών ομάδων στον πληθυσμό με βάση το ανοσοποιητικό status.
Μετά το test ανίχνευσης, «κάθε πολίτης μπορεί να καθορίσει την ανοσοποιητική του κατάσταση χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή εφαρμογή ή σε χαρτί, με τρεις πιθανές περιπτώσεις:
Με ανοσία (Ομάδα Α), μολυσμένος από τη νόσο Covid-19 (Ομάδα Β) ή χωρίς ανοσία και όχι μολυσμένος (Ομάδα Γ)», εξηγεί ο Frédéric Bizard.
Μόλις εντοπιστούν, τα άτομα στην ομάδα Β, φορείς του ιού και συνεπώς μεταδοτικά, θα πρέπει κρατηθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Στη συνέχεια, η γεωγραφική εντόπιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει αν ο ασθενής σέβεται την απομόνωσή του, με ύπαρξη ποινικών κυρώσεων.
«Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο εξωτερικό, αλλά απαιτείται η συναίνεση του πληθυσμού», λέει ο Frédéric Bizard.
«Εάν εφαρμοστούν αυτές οι μέθοδοι στη Γαλλία, θα υπάρχουν δύο βασικές αρχές που πρέπει να σεβαστούμε:
Να μην εντοπίζεται ο ασθενής γεωγραφικά χωρίς τη συγκατάθεσή του και να διασφαλιστεί ότι η ψηφιακή παρακολούθηση δεν θα διαρκέσει πέρα από τον απαραίτητο χρόνο καραντίνας».
Η διασφάλιση ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα αποδεχθούν την έννοια της ψηφιακής ανίχνευσης είναι πράγματι απαραίτητη για την επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής.
Έχοντας επίγνωση των αμφιβολιών πολλών πολιτών, ειδικά όσον αφορά την προστασία δεδομένων, η κυβέρνηση εργάζεται τώρα σε μια ψηφιακή λύση που δεν θα είναι συνδεδεμένη με το smartphone.
Ένα «κλειδί» για την ανίχνευση των ασθενών;
Η εφαρμογή Stop Covid αναπτύχθηκε από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Ψηφιακή Επιστήμη και Τεχνολογία (INRIA) και εθελοντές προγραμματιστές, και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία εντός τριών έως έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων της Γαλλίας.
Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με αυτό το θέμα, ο Cédric O ήθελε να είναι πολύ προσεκτικός.
«Υπάρχουν πολύ έντονες αβεβαιότητες σχετικά με το γεγονός ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό μέτρο και δεν είναι αδύνατο όλα αυτά να ξεφουσκώσουν αρκετά γρήγορα, ακόμη και αν θα ήταν ανεύθυνο να μην το επεξεργαστούμε».
Υποστήριξε ότι αυτή η εφαρμογή προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων, συγκριτικά με τον γεωγραφικό εντοπισμό, όπου η χρήση της τεχνολογίας Bluetooth, στην πραγματικότητα έχει κάποιους περιορισμούς.
«Αυτή η τεχνολογία δεν είχε σχεδιαστεί για τη μέτρηση αποστάσεων, και πιθανότατα θα υπάρχει ένας αριθμός ψευδών θετικών στοιχείων, επειδή η εφαρμογή δεν θα είναι σε θέση να σας πει εάν έχετε βρεθεί πλάτη με πλάτη ή πρόσωπο με πρόσωπο με ένα άτομο μολυσμένο.
Ούτε θα είναι σε θέση να πει εάν έχετε αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια. Δεν θα είναι κάτι μαγικό», αναφέρει ο Cédric O.
Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις χρήσης του Bluetooth, η κυβέρνηση ανέφερε πρόσφατα μια νέα προοπτική.
«Σκεφτόμαστε κάτι έξω από το κινητό τηλέφωνο, ένα μικρό κλειδί που θα μπορούσαμε να παράγουμε μαζικά», ανακοίνωσε ο Cédric O, αλλά, ό,τι κι αν συμβεί, το σύστημα που θα διατηρηθεί θα πρέπει να προβλέπει «σύνδεση με δομή υγείας», ειδικά για να διασφαλιστεί ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις είναι πραγματικά θετικές.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr