Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο της ψύξης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των απότομων εναλλαγών της θερμοκρασίας, από τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος στο ψύχος των κλιματιστικών.
Με τον όρο ψύξη εννοείται ο παρατεταμένος μυϊκός σπασμός.
Ο μυϊκός σπασμός είναι μια συχνή, επαναλαμβανόμενη, ακούσια σύσπαση ενός μυός που προκαλείται από κάποια απότομη κίνηση που κάνουμε ή από κάποιο βάρος που σηκώσαμε.
Ψύξη μπορεί να πάθει κανείς σε διάφορα σημεία του σώματός του, αλλά συχνότερα συμβαίνει σε σημεία του κορμού, όπως ο αυχένας, η πλάτη και η μέση.
Σπανιότερα ψύξη μπορεί να πάθει κανείς στο μέτωπο, ακόμα και στο μάτι.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ψύξης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο κοινά είναι ο έντονος πόνος στο σημείο της ψύξης, η δυσκαμψία ή η ακαμψία του μυός σε φάση ηρεμίας και η αργή χαλάρωση του μυός που έπαθε τη σύσπαση.
Αιτίες
Όπως ειπώθηκε, ένας από τους κυριότερους λόγους πρόκλησης ψύξης είναι οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας από τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος στο κρύο των χώρων με κλιματισμό.
Ψύξη μπορεί να πάθει κανείς αν δεν προσέξει και κοιμηθεί με ανοιχτό το κλιματιστικό και τον κρύο αέρα να πέφτει επάνω του.
Κάποιες ακόμα αιτίες της ψύξης είναι όταν καθόμαστε σε ρεύμα ή μας χτυπάει ο αέρας του κλιματιστικού ενώ είμαστε ιδρωμένοι ή όταν λουζόμαστε και βγαίνουμε με βρεγμένα μαλλιά στον αέρα ή στο κρύο.
Πρόληψη
Όποιοι είναι επιρρεπείς σε ψύξεις στον αυχένα και δεν αντέχουν τον πόνο θα πρέπει πάντα να προφυλάσσουν τον αυχένα τους.
Καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, να αλλάζουμε ρούχα όποτε ιδρώνουμε, να στεγνώνουμε πάντα τα μαλλιά μας, να καλύπτουμε τον αυχένα μας με ένα φουλάρι, να γυμναζόμαστε συστηματικά, να μην αμελούμε τις μαλάξεις με τη βοήθεια ενός ειδικού, να χρησιμοποιούμε ένα ανατομικό μαξιλάρι όταν κοιμόμαστε και να μην καθόμαστε κάτω από τον κρύο αέρα των κλιματιστικών.
Αντιμετώπιση
Μια δυνατή ψύξη μπορεί να κρατήσει ακόμα και μέρες.
Για να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτήν την επώδυνη κατάσταση θα πρέπει να λάβουμε τα εξής μέτρα.
Η εφαρμογή μιας θερµαντικής αλοιφής ή κάποιας άλλης κρέμας ανακουφίζει προσωρινά από τον πόνο.
Η λήψη µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών χαπιών θα πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική σύσταση.
Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αυχένα, ένα ειδικό κολάρο μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά από τον πόνο.
Αν η ψύξη εντοπίζεται στο πρόσωπο, μια θερμοφόρα ή η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας ανακουφίζουν από την ένταση του πόνου.
Τα συχνά ζεστά μπάνια για να χαλαρώσουν οι πιασμένοι μύες και να περάσει ο πόνος συστήνονται.
Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι εντριβές με οινόπνευμα επειδή η εξάτμισή του μειώνει τη θερμοκρασία τοπικά στο δέρμα.