Αν είστε σε περίοδο δίαιτας ή απλώς προσπαθείτε να προσέχετε τη διατροφή σας, ίσως έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο παχαίνει το ρύζι κι αν ενδείκνυται να το συμπεριλάβετε στο διατροφικό σας πλάνο.
Μαζί με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και την πατάτα, το ρύζι αποτελεί βασική τροφή.
Ρύζι – Τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
Το ρύζι βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.
Αυτό από μόνο του αρκεί για να το συμπεριλάβετε εβδομαδιαίως στη διατροφή σας.
Πλέον θα το βρείτε σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του.
Το πρόβλημα στις δίαιτες δεν είναι μόνο οι θερμίδες.
Το ρύζι, είτε καστανό είτε λευκό, αποδίδει στον οργανισμό περίπου τις ίδιες θερμίδες.
Η ακατέργαστη εκδοχή του κλασικού λευκού ρυζιού που είναι το καστανό ρύζι είναι ανώτερη σε διατροφική αξία.
Το ρύζι που διατηρεί το κέλυφός του είναι πιο εύπεπτο και περισσότερο ελαφρύ για το στομάχι.
Η υψηλή θρεπτική αξία των ζυμαρικών ολικής άλεσης και του ρυζιού, μιας και βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, καθιστά απαραίτητη την εβδομαδιαία κατανάλωσή τους.
Το ρύζι και οι ιδιότητές του
Συγκεκριμένα το ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που αποδίδουν στον οργανισμό το βασικό του καύσιμο που είναι η γλυκόζη.
Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βελτιώνουν τις διεργασίες του μεταβολισμού.
Ως εδώ όλα καλά, αρκεί να μην το παρακάνει κανείς με την ποσότητα και να προσέξει τον τρόπο μαγειρέματος που επιλέγει.
Το ρύζι στην καθημερινή διατροφή
Όσοι είναι σε περίοδο δίαιτας λοιπόν, μπορούν να καταναλώνουν ρύζι, αλλά όχι μόνο του ως κυρίως γεύμα.
Είναι προτιμότερο να συνδυάζεται με λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, θαλασσινά, πουλερικά και άπαχο κρέας.
Έτσι θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κυρίως γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά.
Το ρύζι, όταν αναμειγνύεται με όσπρια προσφέρει πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά.
Έτσι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα όσπρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φακόρυζο που είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να πάρει κανείς τον σίδηρο από τις φακές.
Λέγεται ότι το φακόρυζο ισοδυναμεί με την κατανάλωση μιας μερίδας από μοσχαρίσια μπριζόλα.
Τέλος, το ρύζι μπορεί κανείς να το αντικαθιστά μια στο τόσο με ζυμαρικά ολικής άλεσης, βραστή ή ψητή πατάτα και γλυκοπατάτα, κινόα, πλιγούρι ή με ψωμί ολικής άλεσης.