Υγεία & Ομορφιά
Συχνοουρία - Αιτίες και Θεραπεία
Προβλήματα ΟυροποιητικούΥγεία

Συχνοουρία – Αιτίες και Θεραπεία

Ιατρικά μιλώντας, η επιθυμία για συχνή ούρηση ονομάζεται πολυουρία. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα λόγω ουρολοίμωξης.

Σε περίπτωση κυστίτιδας, η θεραπεία μπορεί να είναι όμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της συχνοουρίας; Ας δούμε τις αιτίες και τις κατάλληλες θεραπείες της συχνοουρίας…

Συχνοουρία - Αιτίες και ΘεραπείαΑξιολογήστε τη συχνοουρία

Πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο της θεραπείας, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται όντως για συχνοουρία.

Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό ουρολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει την κατάστασή σας, θα σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα βεβαιωθεί για την ανάγκη σας για ούρηση, για τη συχνότητα (π.χ. κάθε 15 λεπτά σε περιπτώσεις έντονης συχνοουρίας και μικρές ποσότητες ούρων) και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Επιπλέον, η συχνοουρία σχετίζεται και με συμπτώματα όπως ακράτεια ούρων σε μικρές ποσότητες ή και τσούξιμο κατά την ούρηση. Ο ειδικός ιατρός θα ζητήσει και μία κυτταρολογική εξέταση ούρων, ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, κ.λπ. ώστε να καταλήξει στην κατάλληλη θεραπεία.

Οι αιτίες της συχνοουρίας

  • Κάποια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα μία λοίμωξη, όπως κυστίτιδα ή και πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη στα νεφρά), κολικός του νεφρού ή ακόμα και καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
  • Υπερδραστήρια κύστη (μη φυσιολογική σύσπαση του μυός της ουροδόχου κύστης), διαταραχή που συναντάται αρκετά συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών.
  • Κάποια πάθηση του προστάτη στους άνδρες, λόγω αδενώματος του προστάτη, λόγω προστατίτιδας (λοίμωξη του προστάτη) ή ακόμη και λόγω καρκίνου του προστάτη.
  • Κάποια διαταραχή της ουρήθρας, όπως στένωση της ουρήθρας (λόγω μόλυνσης, πέτρας ή όγκου).
  • Φλεγμονή ενός οργάνου πλησίον της πάσχουσας περιοχής, είτε πρόκειται για το περιτόναιο (σε περίπτωση περιτονίτιδας), είτε πρόκειται για το κόλον (σιγμοειδίτιδα),τη σάλπιγγα (σαλπιγγίτιδα) ή τον κόλπο (κολπίτιδα).
  • Πρόπτωση γεννητικών οργάνων.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες (έντονα συναισθήματα, φόβος και άγχος για ακράτεια ούρων, κ.λπ.

Σημειώστε επίσης ότι η συχνοουρία συναντάται σε πολλές έγκυες γυναίκες. Η διαταραχή αυτή εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη.

Η κατάλληλη θεραπεία της συχνοουρίας

Η θεραπεία της πολυουρίας έγκειται ουσιαστικά στη θεραπεία της αιτίας της. Άρα, σε περίπτωση ουρολοίμωξης, όπως η κυστίτιδα, η θεραπεία θα είναι αντιβιοτική.

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητο να αναζητήσετε την προέλευση αυτής της λοίμωξης, γνωρίζοντας ότι η κυστίτιδα μπορεί να προέρχεται από ανεπαρκή προσωπική υγιεινή (έλλειψη υγιεινής ή, αντίθετα, υπερβολική προσωπική υγιεινή που ενδέχεται να υποβαθμίσει τη χλωρίδα των γεννητικών οργάνων).

Σε περίπτωση αδενώματος ή πρόπτωσης, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Σε περίπτωση κολικού του νεφρού, θα πρέπει να γίνει λιθοθρυψία με laser (ανάλογα και με το μέγεθος των λίθων στα νεφρά) ώστε να διευκολυνθεί η αποβολή τους από την ουρήθρα. Ειδάλλως θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά ώστε να την αποβάλετε με φυσικό τρόπο (σε περιπτώσεις όπου η πέτρα στα νεφρά είναι μικρή).

Τέλος, σε περιπτώσεις όπου διαγιγνώσκεται κάποιος καρκίνος (της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη), θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες θεραπείες.

Γενικότερα, για να αποφύγετε την επιθυμία για πολύ συχνή ούρηση, θα πρέπει να μειώσετε την υπερκατανάλωση του τσαγιού, του καφέ, της μπύρας, κ.λπ. και εάν είναι απαραίτητο, να εκπαιδεύσετε εκ νέου το περίνεό σας.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ο οποίος μετά τις κατάλληλες εξετάσεις θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Παθήσεις που Εκδηλώνονται στο Πρόσωπό σας

Editor6 pharma

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Τα Σημάδια που δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Editor6 pharma

Καλύτερη Διατροφή για Υγιή Καρδιά

yoadmin

Γιατί Διψάμε Όταν Βουρτσίσουμε τα Δόντια;

Evi Makavelou

Καρκίνος των Όρχεων, Παράγοντες Προδιάθεσης και Προειδοποιητικά Σημάδια

Editor6 pharma

Νευραλγία Τριδύμου Νεύρου – Τι Κρύβει Αυτή η Ονομασία;

Editor6 pharma

Όσα θα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Πνευμονία

Editor6 pharma

Πονοκέφαλος και Ημικρανίες – Πώς τα Διαχωρίζουμε;

4 Συνήθειες που Υπονομεύουν την Υγεία

Evi Makavelou

Αντιμετωπίζοντας τις Συχνές Ουρολοιμώξεις

Πρώτες Βοήθειες – 10 Ενέργειες για να Σώσετε μια Ζωή

Κορτιζόνη – Προσοχή στις Παρενέργειες