Η εμφάνιση στιγμιαίων πόνων στο κεφάλι, είναι ένα εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν νιώσει (ή θα νιώσουν….) κάποια, ή λίγες φορές στη ζωή τους έναν πόνο μικρής διάρκειας σε κάποιο σημείο του κεφαλιού.
Ένας τέτοιος πόνος συνήθως περιγράφεται σαν «σουβλιά», αφορά μία μικρή περιοχή του κεφαλιού και έχει μικρή διάρκεια και μέτρια ένταση.
Εφόσον οι πόνοι αυτοί είναι περιστασιακοί, συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία και ο άνθρωπος που τους νιώθει, γρήγορα το ξεχνά και συνεχίζει την καθημερινότητα του. Πρόκειται για το φαινόμενο που ιατρικά αποκαλείται ιδιοπαθής διαξιφιστική κεφαλαλγία και που παλαιότερα η λαϊκή ιατρική παράδοση το αποκαλούσε «νευρόπονο» στο κεφάλι.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία που το προκαλεί και συνήθως σχετίζεται με περιόδους έντασης ή άγχους ή και με τη χαλάρωση μετά περίοδο έντασης ή άγχους. Η θεραπεία γίνεται με μαγνήσιο, βιταμίνες ή και φάρμακα, αν χρειαστεί.
Ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις, στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχία και να οδηγήσουν στην ανάγκη για ιατρική αξιολόγηση του θέματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως αν ένας τέτοιος πόνος είναι πολύ μεγάλης έντασης, έστω και αν έχει μικρή διάρκεια και εμφανιστεί έστω και ως ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Επίσης, αν τέτοιοι πόνοι συμβαίνουν συχνά.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να ανησυχούν πολύ τον πάσχοντα. Η αλήθεια είναι πως, στατιστικά τις περισσότερες φορές τέτοια συμπτώματα είναι απόλυτα καλοήθη και δεν κρύβουν τίποτα το ανησυχητικό. Ωστόσο, η ιατρική αξιολόγηση σε κάθε τέτοιο φαινόμενο πρέπει να είναι προσεκτική.
Μετά την πολύ προσεκτική λήψη του ιστορικού, το οποίο είναι πολύτιμο, το σημαντικότερο είναι να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτοί οι πόνοι να οφείλονται σε κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία που προκαλεί πονοκεφάλους, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ανεύρυσμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πόνοι πυροδοτούνται από σωματική ένταση και όχι τόσο από ψυχική φόρτιση. Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώνονται για καιρό με μικρούς, στιγμιαίους και πολύ έντονους πόνους.
Αν τεθεί τέτοια υποψία, είναι πιθανόν να αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αλλά και αγγειογραφία για να αποκλειστεί κάτι το επικίνδυνο.
Επίσης, αν οι πόνοι που ασθενής αναφέρει, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως πολύ μεγάλη ένταση, χαρακτήρα μαχαιριάς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο γιατρός θα πρέπει να σκεφτεί την περίπτωση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου, η οποία όμως έχει τόσο μεγάλη ένταση πόνου και τόσο ξεκάθαρη και ιδιαίτερη συμπτωματολογία που μπορεί συνήθως να αποκλειστεί, με βάση και μόνο το ιστορικό που δίνει ο ασθενής.
Συνοψίζοντας, η εμφάνιση στιγμιαίων πόνων στο κεφάλι συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, εκτός αν έχουν πολύ μεγάλη ένταση ή συχνότητα. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στο νευρολόγο για να πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό και, αν χρειαστεί, να συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για να αποκλειστεί κάποια υποκείμενη παθολογία, είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα μας προβληματίζουν.
Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος