Υγεία & Ομορφιά
Φροντίδα

Συμβουλές για τους ταξιδιώτες

Ένα ταξίδι είναι μια ευκαιρία για νέα μέρη, νέους πολιτισμούς και μοναδικές εμπειρίες. Ωστόσο, η αλλαγή περιβάλλοντος, οι καιρικές συνθήκες, καθώς και άλλοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Ορισμένες συμβουλές…που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε ένα ασφαλές και ξέγνοιαστο ταξίδι.

Ταξίδι και γαστρεντερικές διαταραχές

Η συντριπτική πλειονότητα γαστρεντερικών διαταραχών (80 έως 90%) οφείλονται σε βακτήρια, με συχνότερα την Escherichia coli. Η προέλευση είναι ιογενής στο 15% περίπου των λοιμώξεων. Από την άλλη, τα παράσιτα είναι συνήθως η αιτία μιας -ενδεχομένως- επίμονης οξείας διάρροιας μετά την επιστροφή στο σπίτι. Είναι φυσικά πιθανές και μη μολυσματικές αιτίες, όπως στρες, jet lag ή αλλαγή διατροφής.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται τακτικό πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα και μετά τη χρήση της τουαλέτας, με ακόλουθη χρήση αντισηπτικού. Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού και αποφυγή προσθήκης πάγου στα ροφήματα. Το γάλα να είναι παστεριωμένο ή βρασμένο. Επιπλέον,  ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που πωλούνται στον δρόμο και αποφυγή κατανάλωσης παγωτού, ωμών λαχανικών, οστρακοειδών. Η κατανάλωση αυγών, κρεάτων και ψαριών δεν είναι επίφοβη, με  καλό ψήσιμο και μαγείρεμα.

Ταξίδι και Ελονοσία

Η ελονοσία μεταδίδεται από τα κουνούπια Anopheles και είναι πολύ διαδεδομένη στις τροπικές περιοχές. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ένα παράσιτο του είδους Plasmodium.

Τα ανθελονοσιακά φάρμακα στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη του κινδύνου μόλυνσης. Δεδομένου ότι κανένα προληπτικό μέσο από μόνο του δεν παρέχει πλήρη προστασία, η χημειοπροφύλαξη πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα μέσα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Η αποτελεσματικότητα προκύπτει από τον συνδυασμό των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου στο ταξίδι

Σε περίπτωση που ξεκινάτε μια νέα θεραπεία πριν από το ταξίδι ,  πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες του γιατρού και να ακολουθείτε πιστά την αγωγή σας. Σε περίπτωση που λαμβάνετε χρόνια αγωγή, φροντίστε την επάρκεια των φαρμάκων σας και τη σωστής αποθήκευσή τους.

Κίνδυνοι κατά τη μετάβαση
Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για φλεβική θρόμβωση. Άτομα με ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, παχυσαρκία, είναι καπνιστές, λαμβάνουν θεραπεία αντισύλληψης, είναι σε εγκυμοσύνη κ.λπ., θα πρέπει να εξοπλιστούν με κάλτσες σταδιακής συμπίεσης, για την αποφυγή θρομβικών επιπλοκών.

Κίνδυνοι στο νερό
Η επαφή με ορισμένες μέδουσες, κάποια ψάρια και κοράλλια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια δηλητηρίαση του οργανισμού. Επίσης, τα γλυκά νερά είναι συνήθεις περιοχές μετάδοσης παρασιτικών νόσων: Λεπτοσπείρωση, σχιστοσωμίαση.

Κίνδυνοι από τον ήλιο και τη θερμότητα
Η ανανέωση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες και σε επαρκή ποσότητα (2 mg/m2, ισοδύναμο με 6 κουταλάκια του γλυκού για έναν ενήλικα μέσης σωματικής διάπλασης). Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται  σταδιακά . Η ένδυση πρέπει να είναι κατάλληλη με καλυπτικά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Παράλληλα, η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο ή η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία: Υπερθερμία, με αρχικά έντονη εφίδρωση και μετά χωρίς εφίδρωση, εξάντληση, μειωμένη συνείδηση και αφυδάτωση. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να καθίσετε στη σκιά και να δροσιστείτε με αέρα και κρύο νερό.

Σχετικά με τα παρασιτικά έντομα
Τα κουνούπια είναι φορείς πολυάριθμων παρασιτικών και ιογενών παθολογιών. Άλλα έντομα, όπως τα τσιμπούρια και τα ακάρεα, μεταδίδουν διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς (ασθένεια του ύπνου, ρικετσιώση κ.λπ.). Φροντίστε για τη χρήση κατάλληλων δερματικών εντομοαπωθητικών και προστατευτικής ενδυμασίας. Η τοποθέτηση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από ενδεχόμενα τσιμπήματα.

Σχετικά με τα ζώα
Προσοχή σε ζώα που είναι δηλητηριώδη εξ επαφής (πετρόψαρα, δράκαινες κ.λπ.). Επιπλέον, πολύ συχνά, τα θηλαστικά είναι η αιτία διάφορων ζωονόσων (ασθένεια από γρατσουνιά γάτας, σαλμονέλωση από χελώνες, σιγκέλλωση από πιθήκους κ.λπ.). Ακόμη, προσοχή στα θηλαστικά που μπορεί να είναι φορείς λύσσας: Σκύλοι, γάτες, νυχτερίδες, μαϊμούδες κ.λπ.

Κιτ Πρώτων Βοηθειών, Εξοπλισμός και Φάρμακα

Μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας ετοιμάσει ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Το «κιτ» αυτό να περιέχει προϊόντα και σκευάσματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις:

  • Τοπικού καθαρισμού και αντισηψίας.
  • Τοπικής ή γενικής αναλγησίας, σπασμολυτικά και αντιπυρετικά.
  • Αντιμετώπιση ναυτίας, έμετου, διάρροιας ή δυσκοιλιότητας και ενδεχόμενων αλλεργιών.
  • Εντομοαπώθηση, καταπράυνση κνησμού.

Τέλος ένας μικρός εξοπλισμός  μπορεί να είναι πάντα χρήσιμος σε κάθε ταξίδι:
Θερμόμετρο, αποστειρωμένες κομπρέσες, γάντια, επίδεσμοι, ψαλίδι, αιμοστατικό σφουγγάρι/βαμβάκι, ταινία επίδεσης, λαβίδα θραύσης, θερμική κουβέρτα επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Χρυσοί Κανόνες της Χορήγησης Φαρμάκου στα Παιδιά

Πώς θα Επιλέξετε τα Κατάλληλα Γυαλιά Ηλίου για το Παιδί σας

Evi Makavelou

Δερμοκαλλυντικά που Πρέπει να Έχει το Μωρό σας

yoadmin

Βρεφικό Παράτριμμα ή Ερύθημα εκ Σπαργάνων

yoadmin

Τα Παιδιά που δεν Θέλουν να Πάνε Σχολείο

yoadmin

Η Αξία του Βρεφικού Μασάζ

Evi Makavelou

Χρήσιμες Συμβουλές για να Είναι Ήρεμο το Μωρό σας

Παιδί και Ηλιακό Έγκαυμα

yoadmin

Πώς να Προστατέψετε το Παιδί σας από τις Ψείρες

Κλάμα Μωρού – Πρόκειται Πάντοτε για τις Γνωστές Ανάγκες;

Η Ατοπική Δερματίτιδα στα Παιδιά

yoadmin

Παιδί, Ηλιακό Έγκαυμα και Θερμοπληξία

yoadmin