Οι ενοχλήσεις που συνοδεύουν το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – όπως οι κοιλιακοί πόνοι, τα φουσκώματα και οι διαταραχές του εντέρου – ταλαιπωρούν καθημερινά πολλούς ανθρώπους. Παρότι τα φάρμακα συχνά βοηθούν στην ανακούφιση, νεότερες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματική.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology, επτά στους δέκα ασθενείς που άλλαξαν τον τρόπο διατροφής τους, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματά τους σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα βασίστηκε σε τρεις προσεγγίσεις: δύο διατροφικές και μία φαρμακευτική. Στην πρώτη ομάδα εφαρμόστηκε διατροφή χαμηλή σε FODMAPs – υδατάνθρακες που δεν απορροφώνται εύκολα και συχνά προκαλούν προβλήματα στο έντερο. Η δεύτερη ακολούθησε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά με περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά. Η τρίτη ομάδα έλαβε εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ατόμου.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ήταν εντυπωσιακά:
76% των ατόμων με δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs είχαν αισθητή βελτίωση
71% όσων ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν επίσης ανακούφιση
58% των ασθενών με φαρμακευτική αγωγή είδαν μείωση των συμπτωμάτων τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν συνολική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, με μείωση των σωματικών ενοχλήσεων αλλά και ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως άγχος και καταθλιπτική διάθεση.
Ακόμα και μετά από έξι μήνες, όταν αρκετοί ασθενείς είχαν επιστρέψει εν μέρει στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, τα ποσοστά παραμονής της βελτίωσης παρέμεναν υψηλά:
68% για την ομάδα με διατροφή χαμηλή σε FODMAP
60% για τη δίαιτα με μειωμένους υδατάνθρακες
Η υπεύθυνη της μελέτης, Δρ Sanna Nybacka, επεσήμανε ότι η διατροφή αποτελεί βασικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου, παρέχοντας αποτελεσματικές και φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείρισή του.
Πηγή: healthreport.com, Λαυρέντης Νεκτάριος