Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δύο από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων.
Προσφέρουν άφθονα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να τα καταναλώνετε συστηματικά, αλλά να μη λαμβάνετε όσα από αυτά θα έπρεπε.
Αυτό συμβαίνει επειδή η επεξεργασία, η συντήρηση και ο χρόνος μέχρι την κατανάλωσή τους μειώνουν την αξία των βιταμινών τους.
Κι εσείς όμως, μπορεί να κάνετε ορισμένα σφάλματα χωρίς να το θέλετε.
Διαβάστε τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Δεν επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής
Φροντίστε να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ή βιολογικά.
Προτιμάτε τοπικούς παραγωγούς ή καταστήματα που γνωρίζετε ότι έχουν πιο αγνά και φρέσκα προϊόντα.
Επίσης, να αγοράζετε μικρές ποσότητες για να τις καταναλώνετε άμεσα.
Λάθη με τα φρούτα και τα λαχανικά – Δεν τα πλένετε σωστά
Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε σωστά τα λαχανικά σας είναι να τα καθαρίσετε με τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα.
Να χρησιμοποιείτε μόνο νερό και όχι και σαπούνι.
Τα κάθε είδους απορρυπαντικά δεν προφυλάσσουν από μικρόβια και μικροοργανισμούς.
Δεν τρώτε τη φλούδα
Στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών περιέχεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών.
Αν το φρούτο ή το λαχανικό τρώγεται με τη φλούδα, μην την αφαιρείτε.
Αν όχι, κόβετε μια λεπτή φλούδα με το μαχαίρι ή χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή.
Δεν τα τρώτε μόλις τα κόψετε
Το φως και ο αέρας καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών των φρούτων και των λαχανικών.
Όταν λοιπόν τα κόβετε ή τα στύβετε, να τα καταναλώνετε αμέσως.
Λάθη με τα φρούτα και τα λαχανικά – Τα φυλάσσετε κομμένα
Όταν κόβετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, να κόβετε όση ποσότητα θα χρειαστείτε αν είναι μεγάλο, ώστε αυτό που θα περισσέψει να μπει στο ψυγείο με τη φλούδα του.
Τα μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες
Όταν μαγειρεύετε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, μην τα μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες τους.
Δεν τα καταναλώνετε ωμά
Καταναλώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας κυρίως ωμά για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία.
Με εξαίρεση τις ντομάτες και τις πιπεριές που όταν μαγειρεύονται, μεγιστοποιούν τη δράση του λυκοπενίου που περιέχουν.
Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα που μαγειρεύοντάς τα, αυξάνονται τα επίπεδα της βήτα καροτένης, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α.
Λάθη με τα φρούτα και τα λαχανικά – Επιπλέον συμβουλές
Μην τηγανίζετε τα λαχανικά.
Οξειδώνονται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και αυξάνεται και η περιεκτικότητα του γεύματος σε θερμίδες.
Μην τοποθετείτε τα μαρούλια σε δοχείο με νερό για να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο καιρό.
Η επαφή με το νερό οδηγεί σε απώλεια μεγάλης ποσότητας υδατοδιαλυτών βιταμινών και μετάλλων και τα σαπίζει.
Τέλος, μη χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη και μαγειρική σόδα όταν μαγειρεύετε λαχανικά γιατί μειώνουν τη σταθερότητα της βιταμίνης C και της θειαμίνης.