Έχει γίνει δημοφιλές λόγω της ιδιότητάς του να ρυθμίζει άμεσα και αποτελεσματικά τη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος συνολικά, χάρη στα άφθονα προβιοτικά του.
Πλέον, είναι πολύ εύκολο να βρούμε το κεφίρ και σίγουρα αξίζει μια θέση στην καθημερινή διατροφή μας.
Το κεφίρ προέρχεται από την περιοχή του Καυκάσου και των λαών της Μέσης Ανατολής.
Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μείγμα μικροοργανισμών που παράγεται με συγκεκριμένη διαδικασία από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και μια αποικία φιλικών προς τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικών).
Είναι δηλαδή προϊόν ζύμωσης.
Προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλά οφέλη και θεωρείται ελιξήριο ζωής.
Η προέλευση της ονομασίας του είναι τουρκική και σημαίνει την ευχαρίστηση που νιώθουμε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα.
Κεφίρ – Τι να προσέχουμε;
Το κεφίρ μοιάζει με γιαούρτι.
Όμως το βρίσκουμε και σε μορφή ροφήματος, με τη διαφορά ότι τα προβιοτικά του είναι περισσότερα από αυτά του γιαουρτιού.
Η κύρια ιδιότητά του είναι η ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
Δρα καταλυτικά στις περιπτώσεις όσων παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη μιας και αφομοιώνεται ευκολότερα από τον οργανισμό από ό,τι το γάλα.
Παρόλο που αν στην αρχή καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, στη συνέχεια όταν ο οργανισμός το συνηθίσει, το σύμπτωμα του πρηξίματος υποχωρεί.
Έτσι, η εισαγωγή του στη διατροφή μας θα πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες και σταδιακά.
Κεφίρ – Οι πολλαπλές δράσεις του
Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Βοηθά το ανοσοποιητικό, ενώ το γαστρεντερικό σύστημα θωρακίζεται, γίνεται πιο δυνατό και καταπολεμά ευκολότερα ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Επίσης, με το κεφίρ ρυθμίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού.
Η δράση του κατά της οστεοπόρωσης είναι σημαντική.
Ένα ποτήρι 175 ml από ρόφημα κεφίρ εξασφαλίζει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου ενός ενήλικα.
Η ίδια ποσότητα περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φώσφορο, βιταμίνες Β9 και Β12, μαγνήσιο, οργανικά οξέα και πεπτίδια.
Επίσης, περιέχει χαμηλά επίπεδα νατρίου και χοληστερόλης, 3-6 γραμμάρια λίπους ανάλογα το είδος του γάλακτος που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, και περίπου 100 θερμίδες.
Τέλος, το κεφίρ βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες και μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος.
Κεφίρ – Πώς φτιάχνεται;
Κεφίρ μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας προσθέτοντας κόκκους κεφίρ σε οποιοδήποτε τύπο γάλακτος.
Μετά τη ζύμωση, οι μαλακοί αυτοί λευκοί κόκκοι (οπτικά θυμίζουν κουνουπίδι) έρχονται στην επιφάνεια και απομακρύνονται από το υγρό.
Δεν αχρηστεύονται όμως, και μπορούμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Η γεύση του είναι ουδέτερη.
Αν το αγοράσουμε τυποποιημένο, το βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις φρούτων, ενισχυμένο όμως με φυσικά γλυκαντικά.
Μπορούμε να το καταναλώσουμε σκέτο ως ενδιάμεσο σνακ, να το βάλουμε σε smoothies ή να το φάμε όπως το γιαούρτι προσθέτοντας φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με δημητριακά και βρώμη.
Ιδανικά, ένα ποτήρι ή κεσεδάκι κεφίρ αποτελεί μια θρεπτική και πλήρη επιλογή για το πρωινό μας γεύμα μαζί με ψωμί και μέλι.