Υγεία & Ομορφιά
Τι Μάσκα να Επιλέξετε για Καλύτερη Προστασία από την COVID-19
Επικαιρότητα

Τι Μάσκα να Επιλέξετε για Καλύτερη Προστασία από την COVID-19

Βαμβάκι, πολυεστέρας, μετάξι…

Τι Μάσκα να Επιλέξετε για Καλύτερη Προστασία από την COVID-19

Μεταξύ των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μάσκας για το ευρύ κοινό, ένα από αυτά φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τα άλλα στην προστασία του χρήστη από την COVID-19.

Για να καταλήξουν σε αυτήν την παρατήρηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (Ηνωμένες Πολιτείες) αξιολόγησαν την υδροφοβία πολλών ιστών, μετρώντας την αντίστασή τους στη διείσδυση αερολυμένων μικροσωματιδίων νερού και αναλύοντας τη δυνατότητα εισπνοής τους από τον χρήστη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μετάξι είναι το πιο αποτελεσματικό υλικό για την προστασία από την COVID-19.

Αυτό συμβαίνει γιατί το μετάξι είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της διείσδυσης και της απορρόφησης σταγονιδίων, λόγω της μεγαλύτερης υδροφοβικότητάς του σε σύγκριση με άλλα υφάσματα που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, διαπίστωσαν πως οι μάσκες από μετάξι φιλτράρουν τα σταγονίδια σχεδόν στον ίδιο βαθμό που το κάνουν και οι χειρουργικές μάσκες.

Το μετάξι μπορεί επίσης να απωθήσει την υγρασία, σε αντίθεση με το βαμβάκι που την απορροφά.

Είναι επίσης αποτελεσματικό στην αφυδάτωση των σταγόνων του σάλιου, αποτρέποντάς τες να περάσουν από τη μάσκα, ενώ παράλληλα επιτρέπει καλύτερη αναπνοή σε σχέση με άλλα υφάσματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του μεταξιού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η παρουσία χαλκού, ενός μετάλλου το οποίο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, έχει αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Έγκαιρη Ανίχνευση της Νόσου Αλτσχάιμερ Μέσω Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Παχυσαρκία Μπορεί να Επηρεάζει την Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων Έναντι της COVID-19

Νέα Τεχνολογία από την Amazon θα Ερμηνεύει τη Φωνή του Χρήστη

Από τι Κινδυνεύουν Όσοι Πάσχουν από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;

Χωρίς Self Test Αλλά με Μάσκα οι Μαθητές Μετά το Πάσχα

Covid-19: Αυξημένος Κίνδυνος Λοίμωξης του Αναπνευστικού στους Καπνιστές