Εάν αισθάνεστε άβολα φουσκωμένοι μετά τα γεύματα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τα είδη των τροφών που τρώτε.
Παρακάτω θα βρείτε τις χειρότερες τροφές που προκαλούν φούσκωμα.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο και τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη.
Πρόκειται για μια χημική ένωση, που παραμένει άπεπτη έως ότου τα βακτήρια στο έντερο σας τη ζυμώσουν.
Αυτή παράγει αέρια και σας κάνει να νιώθετε φούσκωμα.
Αλλά δεν χρειάζεται να αποφεύγετε αυτά τα υγιεινά χόρτα.
Η συνεχής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες οδηγεί σε ένα ισχυρότερο, πιο υγιές πεπτικό σύστημα που είναι λιγότερο επιρρεπές σε φούσκωμα.
Συνεχίστε λοιπόν να τα τρώτε, αλλά περιορίστε τις μερίδες σας.
Κι αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε ούτε λίγο το μπρόκολο, μαγειρέψτε το στον ατμό.
Το μαγείρεμα οποιουδήποτε λαχανικού μαλακώνει τις ίνες και συρρικνώνει τη μερίδα, οπότε καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Δεν θα εξαλείψει ή θα αποτρέψει εντελώς το φούσκωμα, αλλά μπορεί να κάνει τα λαχανικά σας πιο εύκολα στην πέψη.
Όσπρια
Μάλλον δεν είναι είδηση για εσάς, αλλά τα φασόλια, μαζί με τις φακές, τη σόγια και τον αρακά, είναι τρόφιμα που προκαλούν αέρια.
Περιέχουν σάκχαρα κι ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει.
Συνδυάστε όσπρια με εύκολα εύπεπτα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι ή κινόα.
Το σώμα σας θα τα συνηθίσει τελικά.
Αν τρώτε συχνά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, δεν θα σας ενοχλούν τόσο πολύ, όσο αν τα τρώτε σποραδικά.
Γαλακτοκομικά
Εάν αισθάνεστε αέρια μετά από μερικές φέτες τυρί ή ένα μπολ δημητριακών με γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση της λακτόζης.
Έτσι μπορεί να προκληθεί δημιουργία αερίων στον γαστρεντερικό σωλήνα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
Επομένως, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα κι επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις χωρίς λακτόζη ή μη γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σας γλιτώσει από μια επίσκεψη στον γιατρό, αλλά δεν κρατά το φούσκωμα μακριά.
Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μήλα περιέχουν επίσης φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν.
Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ, οπότε μην τα εγκαταλείπετε εντελώς.
Η κατανάλωση μήλων συγκεκριμένα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα, βρογχίτιδα κι εμφύσημα.
Καταναλώστε τα με μέτρο και χωριστά από τα γεύματα.