Η φλεγμονή είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατευτεί από εξωτερικούς «εισβολείς», δηλαδή από τραυματισμούς ή αρρώστιες που τον απειλούν.
Υπό αυτήν την έννοια, η φλεγμονή είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού και εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.
Ωστόσο, η χρόνια και παρατεταμένη φλεγμονή είναι επιβλαβής.
Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.
Τέτοιες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις.
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη φλεγμονή του σώματος.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τροποποιούν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων.
Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες προφλεγμονωδών μορίων.
Πολλά από αυτά τα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι.
Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια.
Αυτό γίνεται μέσω μιας βιομηχανικής διαδικασίας που ονομάζεται μερική υδρογόνωση.
Ορισμένες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία υπάρχουν επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονές και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών.
Αντίθετα, τα φυσικά τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας δεν είναι επιβλαβή.
Η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές – Φυτικά έλαια και σπορέλαια
Παρά τα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων είναι καλή, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι βλαβερά για την υγεία.
Τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια εξάγονται συχνά από τρόφιμα με περίπλοκες χημικές διεργασίες.
Από εδώ εξαιρούνται το παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.
Τα φυτικά έλαια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρθαμέλαιο.
Περιλαμβάνουν ακόμα την ελαιοκράμβη, το φυστικέλαιο, το σησαμέλαιο και το σογιέλαιο.
Εκτός από την αμφίβολη επεξεργασία τους, αυτά τα έλαια προάγουν τη φλεγμονή εξαιτίας της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω6 λιπαρά οξέα.
Τα τελευταία είναι επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης.
Υπερβολικό αλκοόλ
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ίσως παρέχει οφέλη για την υγεία.
Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά όταν καταναλώνεται εντός των γευμάτων.
Μαζί με το γεύμα, η απορρόφησή του είναι πιο αργή.
Όμως, οι άνθρωποι που πίνουν πολύ συχνά αναπτύσσουν προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα.
Αυτή η κατάσταση, συχνά αποκαλούμενη “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη οργάνων.
Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται σε δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και σε ένα για τις γυναίκες.
Επεξεργασμένο κρέας
Τέλος, οι συνήθεις τύποι επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, τα καπνιστά κρέατα και γενικά τα αλλαντικά.
Το μεταποιημένο κρέας περιέχει πιο πολλά τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης από τα άλλα κρέατα.
Τα προϊόντα αυτά σχηματίζονται με το μαγείρεμα του κρέατος και μερικών άλλων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι προκαλούνται φλεγμονώδεις αλλαγές στον οργανισμό.
Επίσης, αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένας μηχανισμός πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονώδης απόκριση στο επεξεργασμένο κρέας από τα κύτταρα του παχέος εντέρου.