Υπάρχουν άπειρες μελέτες επάνω στη σωστή διατροφή και στο πώς να τρώμε, που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία και στην απώλεια βάρους.
Μπορούμε να μάθουμε να τρώμε λιγότερο, να τρώμε καλύτερα, αλλά και να αισθανόμαστε πιο χορτασμένοι έπειτα από κάθε γεύμα.
Ας δούμε πέντε μικρά μυστικά για να να τρώμε καλύτερα:
1. Ξεκινάμε πριν Αρχίσουμε να Τρώμε
Η σωστή διατροφή δεν ξεκινάει στο τραπέζι, αλλά από τη στιγμή που αγοράζουμε τρόφιμα.
Πρέπει να γεμίσουμε τα ντουλάπια μας με υγιεινές τροφές.
Έτσι, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις κακές επιλογές και τον (ας το παραδεχτούμε, μεγάλο) πειρασμό που μας βάζουν.
Επιπλέον, αυτή είναι μια καλή στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε και στον χώρο εργασίας μας, φροντίζοντας να έχουμε πάντα διαθέσιμα μερικά υγιεινά σνακ για τις στιγμές που θα χρειαστεί να φάμε κάτι.
2. Να Πεινάμε, αλλά όχι Υπερβολικά
Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του να τρώμε με σύνεση είναι να τρώμε μόνο όταν πεινάμε.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό μπορεί να γίνει ένας πολύ ύπουλος τρόπος να απασχολήσουμε το μυαλό μας όταν βαριόμαστε, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να ξεφύγουμε από την ρουτίνα: διάβασμα, γυμναστική, καλή παρέα.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να τρώμε όταν νιώσουμε πως οι αντοχές μας έχουν φτάσει στα όριά μας και κοντεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα, καθώς αυτό θα μας κάνει απλά να φάμε υπερβολικά.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο σημαντικά τα μικρά, υγιεινά σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.
3. Ο Χρόνος Είναι Σημαντικός
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε τον χρόνο που αξίζει στο φαγητό μας.
Πολλές φορές, με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τον χρόνο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εγκέφαλός μας χρειάζεται είκοσι λεπτά για να στείλει ένδειξη στο στομάχι μας ότι έχουμε χορτάσει.
Συνεπώς, προσπαθούμε να μην συνδυάζουμε το φαγητό μας με άλλες δουλειές, και να καθόμαστε να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας.
Ακόμα και αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούμε να προσαρμόσουμε αναλόγως και τις πιο ελαφριές επιλογές μας.
Για παράδειγμα, τα φιστίκια με κέλυφος είναι μια καλή (και περισσότερο χρονοβόρα από τα καθαρισμένα) επιλογή, με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες.
4. Προσοχή στο Μέγεθος της Μερίδας
Όταν ετοιμάζετε τραπέζι για πολλά άτομα, μην βάζετε φαγητό σε πιατέλες, ώστε να μπορεί ο καθένας να πάρει ό,τι θέλει.
Είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε.
Ετοιμάστε από πριν τις μερίδες σας, ξέροντας από πριν πόσο φαγητό χρειάζεστε για να χορτάσετε.
5. Προσπαθούμε να “Νιώθουμε” το Φαγητό
Σκεφτείτε πως είστε κάτι σαν κριτικοί φαγητού.
Ενώ τρώτε, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις γεύσεις που υπάρχουν στο γεύμα σας, και πώς συμπληρώνουν η μία την άλλη.
Είναι ένας καλός τρόπος να εκτιμήσετε περισσότερο το φαγητό σας, ειδικά αν το ετοιμάζετε μόνοι σας.
Να θυμάστε: Έχουμε ανάγκη το φαγητό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σταματά να είναι απόλαυση!