Με τον όρο βλεφαρόπτωση εννοούμε την αδυναμία έλξης του πάνω βλεφάρου εξαιτίας βλάβης στον τένοντα του μυός που έλκει το βλέφαρο, ο οποίος καθορίζει το άνοιγμα των ματιών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πάνω βλέφαρο να πέφτει και η σχισμή των βλεφάρων να είναι μικρότερη από το φυσιολογικό μέγεθος.
Βλεφαρόπτωση δεν είναι η χαλάρωση του δέρματος του πάνω βλεφάρου.
Αυτή είναι η κατάσταση που ονομάζεται βλεφαροχάλαση και αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, παρόλο που σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να δυσκολεύει και την όραση.
Η βλεφαροχάλαση αντιμετωπίζεται με απλή βλεφαροπλαστική, ενώ η βλεφαρόπτωση διορθώνεται με πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.
Συμπτώματα
Το πιο καθοριστικό σύμπτωμα της βλεφαρόπτωσης είναι μια πτωτική τάση που παρατηρείται στο ένα ή και στα δύο βλέφαρα.
Δεν είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, αλλά είναι ενοχλητική και αντιαισθητική, ενώ μπορεί να εμποδίσει την όραση ή να χρειάζεται να σηκώνει κανείς τα φρύδια του για να βλέπει καλύτερα.
Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι κινήσεις που κάνει κανείς για να δει καλύτερα ενώ έχει βλεφαρόπτωση επηρεάζουν την γενικότερη εικόνα του προσώπου του, δημιουργώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο.
Σε κάποιες περιπτώσεις η βλεφαρόπτωση εμφανίζεται εκ γενετής και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς στην παιδική ηλικία, για να μην προκληθούν μακροχρόνια προβλήματα όρασης.
Αιτίες
Οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζει ένα άτομο βλεφαρόπτωση είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν ορισμένοι επικρατέστεροι.
Όπως ειπώθηκε υπάρχει η βλεφαρόπτωση εκ γενετής που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία.
Στη συνέχεια, ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει βλεφαρόπτωση και μπορεί να προκύψει όταν τα νεύρα ή οι μύες γύρω από το βλέφαρο καταστραφούν από κάποιον τραυματισμό.
Στα ίδια πλαίσια με τον τραυματισμό, την καταστροφή των νεύρων ή των μυών στα βλέφαρα μπορεί να προκαλέσει και κάποια πάθηση, όπως η ανάπτυξη κάποιου όγκου ή μια τοπική φλεγμονή.
Επίσης, μια χειρουργική επέμβαση στα μάτια μπορεί να τεντώσει το βλέφαρο σε σημείο που αυτό να κρεμάσει μετά.
Τέλος με την πάροδο της ηλικίας οι μύες γύρω από τα μάτια εξασθενούν σταδιακά και χαλαρώνουν.
Αντιμετώπιση
Αν δεν επηρεάζει άμεσα την όραση, μπορεί να μη χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση.
Όμως το πρόβλημα παραμένει και είναι αντιαισθητικό.
Συχνά οι γιατροί δε χειρουργούν τα παιδιά με βλεφαρόπτωση.
Ο οφθαλμίατρος του παιδιού χρειάζεται να ελέγχει τακτικά τα μάτια του και μπορεί να θεραπεύσει τη μειωμένη οπτική οξύτητα με σταγόνες ή γυαλιά, ενώ θα παρακολουθεί το μάτι για να δει αν το παιδί χρειάζεται χειρουργική επέμβαση μεγαλώνοντας.
Για τους ενήλικες, η θεραπεία συνήθως αφορά τη χειρουργική επέμβαση.
Ο γιατρός μπορεί να αναδιπλώσει και να σφίξει τον μυ που ανεβάζει το βλέφαρο ή μπορεί να επανασυνδέσει και να ενισχύσει τον μυ αυτόν.
Η βλεφαρόπτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά την οδήγηση, το διάβασμα ή ακόμα και κατά το βάδισμα, γι’ αυτό και όταν δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή καλό είναι να αξιολογήσει την κατάσταση ένας ειδικός.