Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο φαρμακείο είναι η φύση.
Και επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα φυσικά αντιβιοτικά που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενισχύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό μας.
Και παρότι η χρήση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών παραμένει πολύ δημοφιλής, οι άνθρωποι στρέφονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σε φυσικά αντιβιοτικά για θεραπεία.
Αυτό συμβαίνει γιατί 1 στους 10 ανθρώπους αντιμετωπίζει παρενέργειες που βλάπτουν το πεπτικό σύστημα μετά τη λήψη αντιβιοτικών ενώ περίπου 1 στους 15 ανθρώπους είναι αλλεργικοί σε αυτό το είδος φαρμάκων.
Εάν λοιπόν θέλετε να στραφείτε στη φύση για να προλάβετε τις ασθένειες και να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας, βάλτε στη ζωή σας τα παρακάτω:
Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται πως είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν, ενώ από την αρχαιότητα έδιωχνε το κακό μάτι.
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει από καιρό το σκόρδο για τις προληπτικές και θεραπευτικές του δυνάμεις.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν φυσικό αντιβιοτικό.
Έρευνες έχουν βρει ότι το σκόρδο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία εναντίον πολλών μορφών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella και Escherichia coli.
Το σκόρδο έχει ακόμη ληφθεί κατά της φυματίωσης, η οποία παρουσιάζεται ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα.
Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι βασίστηκαν στο σκόρδο για να αποφύγουν λοιμώξεις, να αυξήσουν την ενέργεια, να στηρίξουν την καρδιά, να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους και φυσικά να γευτούν τα τρόφιμα τους
Μέλι
Από την εποχή του Αριστοτέλη, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή που βοηθά στη θεραπεία των τραυμάτων και αποτρέπει τις μολύνσεις.
Οι επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης σήμερα το έχουν βρει χρήσιμο για τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων και δερματικών παθήσεων.
Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης από το 2016 αποδεικνύουν ότι οι μεμβράνες με μέλι μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση τραυμάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν και αναγνωρίζουν το μέλι ως φυσικό φάρμακο κατά του βήχα.
Ωστόσο, συνιστούν ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Τζίντζερ
Αρκετές μελέτες έδειξαν την ικανότητα του τζίντζερ να καταπολεμά πολλά βακτήρια.
Οι ερευνητές διερευνούν επίσης την δύναμη των τζίντζερ για την καταπολέμηση της ναυτίας και για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Εχινάκεια
Είναι ένα βότανο με τεράστια φήμη για την τόνωση του ανοσοποιητικού.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και άλλοι παραδοσιακοί θεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει εχινάκεια για εκατοντάδες χρόνια για να θεραπεύσουν λοιμώξεις και πληγές.
Μια μελέτη αναφέρει ότι το εκχύλισμα Echinacea purpurea μπορεί να σκοτώσει πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων.
Μπορεί επίσης, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη.
Ευκάλυπτος
Οι έρευνες γύρω από το έλαιο του ευκαλύπτου, αποδεικνύουν πως έχει αντιβακτηριακά αποτελέσματα στα παθογόνα βακτήρια στην ανώτερη αναπνευστική οδό.
Πιστεύεται ότι αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για αντιβιοτικά.
Ο ευκάλυπτος ανακουφίζει εξαιρετικά από συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, λοίμωξη αναπνευστικού, ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα.
Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα δόντια.
Έχει επίσης, ισχυρές αποχρεμπτικές, αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση, που το καθιστούν ιδανικό για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Ρίγανη
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ρίγανη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ μπορεί να έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ενώ οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η ρίγανη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά, ειδικά το έλαιο ρίγανης.