Μία νέα και πολύ σημαντική ανακάλυψη των επιστημόνων είναι πιθανό να οδηγήσει, μελλοντικά, στη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου.
Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, ανακάλυψε μία πρωτοποριακή μέθοδο που καταπολεμά – στο εργαστήριο τουλάχιστον – πολλές μορφές καρκίνου, όπως, για παράδειγμα, του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα κ.ά.
Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Immunology”, ωστόσο, η νέα αυτή τεχνική δεν έχει, προς το παρόν, δοκιμαστεί σε ασθενείς.
Πάντως, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ιατρική ανακάλυψη.
Τι αφορά, όμως, αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη;
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού, έναντι σε οποιαδήποτε μόλυνση, ενώ επιτίθεται και στα καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες αναζητούσαν πάντα «αντισυμβατικούς» τρόπους, οι οποίοι δεν είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται φυσικά στους καρκινικούς όγκους.
Αυτό που ανακάλυψαν τώρα είναι ένα T-λεμφοκύτταρο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να «σαρώνει» τον οργανισμό και να αξιολογεί αν υπάρχει κάποια απειλή, η οποία θα πρέπει να εξουδετερωθεί.
Τα T-λεμφοκύτταρα και ο κυτταρικός ανοσολογικός μηχανισμός είναι, ούτως ή άλλως, πρωταρχικά υπεύθυνα για την αναγνώριση και καταστροφή καρκινικών κυττάρων.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο μπορεί να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.
«Εδώ υπάρχει μία πιθανότητα για τη θεραπεία κάθε ασθενή» δήλωσε ο καθηγητής Andrew Sewell στο BBC και συμπλήρωσε «Στο παρελθόν κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό».
Τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν «υποδοχείς» στην επιφάνειά τους που τους επιτρέπουν να αντιδρούν σε χημικό επίπεδο.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Cardiff ανακάλυψε ένα τέτοιο κύτταρο και τον υποδοχέα του που θα μπορούσε να βρει και να εξουδετερώσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του δέρματος, του αίματος, του κόλπου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.
Παράλληλα, οι φυσιολογικοί ιστοί παρέμειναν ανέπαφοι.
Αυτός ο συγκεκριμένος υποδοχέας αλληλεπιδρά με ένα μόριο που ονομάζεται MR1, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα.
Θεωρείται ότι το MR1 επισημαίνει την αλλοίωση που συντελείται σε ένα καρκινικό κύτταρο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουν τη διαδικασία κατά την οποία ένα Τ-λεμφοκύτταρο βρίσκει MR1 σε καρκινικά κύτταρα – κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ πριν» τόνισε ο ερευνητής Garry Dolton.
Η θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου με Τ-κύτταρα δεν είναι κάτι άγνωστο στην ιατρική κοινότητα.
Ήδη, από το 2018, έχει εγκριθεί η πρώτη κυτταρική θεραπεία για τον καρκίνο, η θεραπεία κυττάρων CAR-T.
Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί ανοσοποιητικά Τ-κύτταρα από τον ασθενή τα οποία τροποποιούνται γενετικά για να στοχεύσουν ένα ειδικό αντιγόνο του καρκίνου.
Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή είναι μέχρι τώρα διαθέσιμη μόνο για τη θεραπεία ορισμένων σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων, ενώ και έχει σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, να έχει εφαρμοστεί μόνο σε ασθενείς που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη θεραπεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, πάντως, ότι ο υποδοχέας του Τ-κυττάρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «καθολική» θεραπεία του καρκίνου.
Η ιδέα είναι ότι ένα δείγμα αίματος θα ληφθεί από έναν ασθενή με καρκίνο.
Τα Τ-κύτταρα θα εξάγονται από τον οργανισμό και στη συνέχεια θα τροποποιούνται γενετικά, έτσι ώστε να κατευθύνονται προς τον υποδοχέα εύρεσης καρκίνου.
Τα κύτταρα αυτά θα πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα εισάγονται και πάλι στον οργανισμό του ασθενούς.
Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται και για την πραγματοποίηση θεραπειών CAR-T.
Προς το παρόν, η νέα αυτή, πρωτοποριακή τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε ζώα, ενώ έχουν γίνει και πειράματα στο εργαστήριο.
Είναι δεδομένο πως θα απαιτηθούν περισσότεροι έλεγχοι ασφαλείας πριν ξεκινήσουν οι έρευνες σε ανθρώπους.
Αν και είναι πολύ νωρίς, οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που θα μπορούσε, δυνητικά, να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου.