Υγεία & Ομορφιά
ΟφθαλμολογίαΥγεία

Ξηροφθαλμία και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση που οφείλεται στη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή στην αλλαγή της σύστασής τους. Αποτέλεσμα, η μη σωστή ενυδάτωση των ματιών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία και ενόχληση…

Η ξηροφθαλμία είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν παράγει αρκετά και ποιοτικά δάκρυα, γεγονός απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, αλλά και την καθαρή όραση. Τα δάκρυα παρέχουν λίπανση, μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών, απομακρύνουν ξένα σώματα και διατηρούν την επιφάνεια τους λεία και καθαρή.

Στην περίπτωση της ξηροφθαλμίας, όπου τα δάκρυα δεν ενυδατώνουν επαρκώς τα μάτια, μπορεί να νιώσετε πόνο, ευαισθησία στο φως, ή αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος. Η κατάσταση αυτή, μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα φαγούρας, καύσου, διαλείπουσα θόλωση της όρασης ή ακόμη και διπλωπία. Σαν αντίδραση του οργανισμού στην ξηροφθαλμία, μπορεί να υπάρξει επίσης αυξημένη ροή των δακρύων. Τα δάκρυα αυτά ωστόσο δεν είναι «ποιοτικά», καθώς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και δεν περιλαμβάνουν τις υπόλοιπες και απαραίτητες ενυδατικές ουσίες.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ξηροφθαλμίας;

  • Χρήση υπολογιστή: όταν εργάζεστε σε υπολογιστή ή χρησιμοποιείτε smartphone ή κάποια άλλη φορητή ψηφιακή συσκευή ειδικά για πολλή ώρα, τείνετε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο συχνά. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάτμιση δακρύων και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.
  • Ηλικία: η ξηροφθαλμία είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Αναφερόμενοι στην ηλιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, μπορούμε να πούμε πως εμφανίζονται κάποια συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
  • Εμμηνόπαυση: Είναι γεγονός πως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας, σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.
  • Παθολογίες: Τα άτομα με διαβήτη και προβλήματα θυρεοειδούς, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Επίσης, προβλήματα με φλεγμονή των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα), φλεγμονή των επιφανειών του ματιού ή στροφή των βλεφάρων προς τα μέσα ή προς τα έξω μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη ξηροφθαλμίας.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινικών, φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και των αντικαταθλιπτικών, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή δακρύων.
  • Άλλοι παράγοντες: Η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής, επεμβάσεις στα μάτια, αλλεργίες, έκθεση σε καπνό και ξηρά κλίματα, δύναται να συμβάλουν στην εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Ανάλογα με τον βαθμό της ξηρότητας, προτείνονται διαφορετικής σύστασης προϊόντα τα οποία έχουν ως στόχο την αναπλήρωση των δακρύων και την αύξηση της υγρασίας στα μάτια.

  • Χρήση τεχνητών δακρύων: Οι ήπιες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας λιπαντικά κολλύρια, χωρίς ιατρική συνταγή. Ανάλογα με τον βαθμό της ξηρότητας, υπάρχουν διαφορετικής σύστασης κολλύρια, τα οποία είναι γνωστά και ως τεχνητά δάκρυα. Αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο συχνά χρειάζεται για να συμπληρώσουν τη φυσική παραγωγή δακρύων. Οι συνθέσεις χωρίς συντηρητικά προτιμώνται, λόγω της πιθανής ερεθιστικής δράσης τους.
  • Ενυδατικά τζελ ή αλοιφές: Αντί για οφθαλμικές σταγόνες, μπορείτε να κάνετε χρήση ενός οφθαλμικού τζελ ή αλοιφής, τα οποία δεν συνταγογραφούνται και βοηθούν λόγω του υψηλού ιξώδους στη διατήρηση της υγρασίας στα μάτια.
  • Αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες για τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της παραγωγής δακρύων.

 

Οι συμβουλές «κλειδιά»

– Διατηρείστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό (8 έως 10 ποτήρια) κάθε μέρα.

– Μην κάνετε κατάχρηση των φακών επαφής, φορώντας τους περισσότερες ώρες από όσες προτείνει ο κατασκευαστής (διαφέρουν ανάλογα με το είδος του φακού).

– Λάβετε συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν η λήψη ενός συμπληρώματος θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας σας.

– Αποφύγετε τη ροή αέρα στα μάτια σας, κατευθύνοντας τους θερμαντήρες αυτοκινήτου μακριά από το πρόσωπό σας.

– Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας τακτικά όταν διαβάζετε ή είστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή για πάρα πολλή ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δερματικές Παθήσεις και Διαβήτης

Evi Makavelou

Oφθαλμικές Σταγόνες Bepanthene®

Η Χρήση του Αντηλιακού για Ένα Ξέγνοιαστο Καλοκαίρι με Υγεία!

Μύθοι και Αλήθειες για το Κάπνισμα και τη Νικοτίνη

Μύθοι και Αλήθειες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Κανόνες Υγιεινής Σχετικά με τη Χρήση Φακών Επαφής

Editor6 pharma

Οι Εχθροί του Πεπτικού μας

Σωματικά Χαρακτηριστικά – Η Σχέση τους με την Υγεία

Evi Makavelou

Αιθέρια Έλαια για να Κοιμάστε Χωρίς Άγχος

Evi Makavelou

Ψωρίαση, Λύκος, Κοινά Συμπτώματα και Διαφορές

Editor6 pharma

Απαντήσεις σε Βασικά Ερωτήματα για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς Αδένα

Editor6 pharma

Την Covid-19 και… Τα Mάτια σου: Πέντε Συμβουλές για να Αποφύγεις τη Μόλυνση!

a.alefragkis