Με την εποχιακή γρίπη να βρίσκεται σε έξαρση, συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, καταρροή και πόνοι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Εκτός από την επίσκεψη στο γιατρό και την λήψη ορισμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό κρυολόγημα.
Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή.
Η κατανάλωση υγιεινών και έξτρα θρεπτικών τροφίμων είναι πολύ σημαντική στην διαδικασία της ανάρρωσης.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες υγιεινές τροφές που δεν ενδείκνυνται όταν πάσχουμε από συγκεκριμένες αρρώστιες, καθώς μπορούν να κάνουν χειρότερα τα πράγματα.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν πάσχετε από πυρετό, συνάχι ή πονόλαιμο;
Σπανάκι
Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα και η απελευθέρωσή της προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας και βρίσκεται στο σπανάκι και σε πολλά άλλα τρόφιμα.
Κι ενώ κάποια τρόφιμα δεν είναι υψηλά σε ισταμίνη, θεωρούνται ότι απελευθερώνουν την ουσία αυτή.
Συγκεκριμένα διεγείρουν τα ιστοκύτταρα, για να απελευθερώσουν ισταμίνη και να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση.
Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη συμφόρηση, την κούραση και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη.
Εκτός από το σπανάκι, άλλες τέτοιες τροφές είναι οι φράουλες, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή.
Ξηροί καρποί
Τα καρύδια περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε.
Αλλά ίσως, είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων μιας νόσου, ειδικά εάν σας πονάει το στομάχι σας ή έχετε πυρετό.
Επειδή οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε υγιή λίπη, το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα αφομοιώσει.
Αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει ανακατωσούρες.
Μπρόκολο
Ενώ το μπρόκολο είναι αρκετά ευεργετικό, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσία, όπως οι βιταμίνες Α και C, είναι επίσης υψηλό σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όταν είμαστε άρρωστοι.
Για να αποφύγετε την ευερεθιστότητα του στομάχου, προτιμήστε τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες και πιο εύπεπτα ώστε το σώμα σας να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.