Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που δεν επηρεάζονται με προβλήματα αρτηριακής πίεσης.
Είτε είναι χαμηλή, είτε υψηλή, κάθε είδους αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή σας.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «υπόταση» με ιατρικούς όρους, είναι μια κατάσταση κατά την οποία μπορεί να αισθανθείτε ζάλη και λιποθυμία.
Ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιατρικά γνωστή ως «υπέρταση», η οποία είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε αυτή την κατάσταση, η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες αυξάνεται επίμονα.
Στην υψηλή αρτηριακή πίεση τα συμπτώματα συνήθως περνούν απαρατήρητα.
Και οι δύο αυτοί τύποι αρτηριακής πίεσης είναι χρόνιες ιατρικές παθήσεις στις οποίες ο τρόπος ζωής σας έχει μεγάλη σημασία.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης.
Παρακάτω είναι τα είδη τροφών που πρέπει να τρώτε όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Φυλλώδη λαχανικά
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση λαχανικών είναι πολύ υγιεινή επιλογή για εσάς.
Το κάλιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθά τα νεφρά σας να απομακρύνουν το νάτριο από το σώμα με τη μορφή ούρων, που βοηθά στη μείωση της πίεσης.
Μούρα
Τα μούρα βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι μια πλούσια πηγή νιτρικού οξειδίου.
Αυτό βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της υψηλής πίεσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, ο χυμός παντζαριών βοηθά στη μείωση της πίεσης σε μόλις 24 ώρες.
Γαλακτοκομικά
Το άπαχο γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου.
Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τους είναι πολύ χρήσιμη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βρώμη
Η βρώμη είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά και χαμηλό νάτριο.
Όλα αυτά βελτιώνουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της υπέρτασης.
Σκόρδο
Η κατανάλωση σκόρδου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της αγγειοδιαστολής.
Είναι μια διαδικασία όπου το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνεται στο σώμα μετά την κατανάλωση ορισμένων ειδών διατροφής.
Αυτό βοηθά στη διεύρυνση των αρτηριών προάγοντας καλύτερη ροή αίματος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Τροφές αν έχετε υπόταση
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για ασθενείς με πρόβλημα χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και τελικά οδηγεί σε υπόταση.
Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τελείως τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες αφομοιώνεται πολύ γρήγορα από το σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης Β 12 στη σωστή ποσότητα βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πίεση.
Οι τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ βοηθούν επίσης όταν έχετε υπόταση.
Το αλάτι είναι πολύ απαραίτητο για τη διατήρηση της πίεσης.
Η επαρκής πρόσληψη νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με υπόταση.
Η κατανάλωση ποτών πλούσιων σε καφεΐνη αυξάνει άμεσα τη χαμηλή αρτηριακή πίεση διεγείροντας το καρδιαγγειακό σύστημα κι αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό.