Ο θυρεοειδής αδένας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς.
Η κακή του λειτουργία, αφορά είτε μεγαλύτερη, είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH), ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, και σε μικρότερο ποσοστό τους άντρες, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται.
Συχνά παραλείπουμε να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδή, επειδή θεωρείται δεδομένη, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η υπερλειτουργία του ή η υπολειτουργία του, οδηγεί σε διάφορα προβλήματα στη φυσιοπαθολογία του οργανισμού.
Η κακή λειτουργία του αδένα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους ή σε κάποια αυτοάνοση νόσο, αλλά ακόμη και στο άγχος και την κακή διατροφή.
Προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή μπορούν να παρουσιαστούν και στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
• Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι;
Τα σημάδια της ανεξήγητης κούρασης είναι ένα από τα πρώτα και συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Η μόνιμη και ανεξήγητη κόπωση που νιώθουμε ακόμη κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, συχνά καταλήγει να συνδέεται με υποθυρεοειδισμό.
Η πολειτουργία του αδένα, μας κάνει να νιώθουμε κούραση, μια κούραση που δεν ξεπερνάμε όσες ώρες και αν αναπαυτούμε.
• Δεν έχετε καλή διάθεση;
Νιώθετε κακόκεφοι, δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτε, χωρίς να μπορείτε να το εξηγήσετε.
Το σύμπτωμα αυτό συνδέεται με τη μόνιμη κόπωση.
Η χαμηλή παραγωγή της ορμόνης TH επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.
• Έχει αλλάξει η όρεξη σας για φαγητό;
Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της ορμόνης TH μας αφήνει με ένα μόνιμο αίσθημα πείνας.
Συχνά αυτή η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη δεν καταλήγει στην αναμενόμενη αύξηση βάρους.
• Το μυαλό σας «κολλάει» και δεν μπορείτε να θυμηθείτε στοιχειώδεις πληροφορίες;
Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί σωστά.
Από τη μια, ο υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα στη συγκέντρωση και από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα στη μνήμη.
Βέβαια αυτά τα προβλήματα συνδέονται και με την ηλικία, αλλά τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα όταν η ηλικία δεν συνάδει με αυτά τα προβλήματα, οφείλεται στη δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
• Νιώθετε την καρδιά σας να «χτυπάει δυνατά»;
Η καρδιά σας «χτυπάει δυνατά»;
Οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς, πολύ συχνά οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδή.
• Ξαφνικά οι εξετάσεις έδειξαν υψηλή χοληστερίνη;
Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα όταν ακολουθείτε σωστή διατροφική ή φαρμακευτική αγωγή και οι τιμές τις χοληστερίνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα επειδή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή ασθένεια.
• Νιώθετε ανεξήγητους πόνους στα άκρα;
Οι ξαφνικοί και ανεξήγητοι πόνοι στα άκρα, όπως και το χαρακτηριστικό μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια είναι επίσης σύμπτωμα προβληματικής λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.
Χρειάζεται κι εδώ προσοχή, επειδή μια χαμηλή παραγωγή της ορμόνης ΤΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη βλάβη στα νεύρα.
• Ξαφνικά έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται και με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, επειδή τα χαμηλά επίπεδα της TH επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος.
• Βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν;
Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το φθινόπωρο μαζί με τα φύλλα πέφτουν και τα μαλλιά μας.
Αν όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρείτε συνήθως, ίσως είναι η ώρα να ελέγξετε τις τιμές του θυρεοειδή σας.
Τα χαμηλά ποσοστά της ορμόνης ΤΗ διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας και επηρεάζουν του θύλακες, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες.
• Η ζυγαριά σας δείχνει ανεξήγητα ότι πήρατε βάρος;
Η σημαντική και ανεξήγητη αύξηση του βάρους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Πολλές γυναίκες επίσης παρατηρούν, ότι παρά το ειδικό διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούν με σκοπό να χάσουν βάρος, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Συχνά το βάρος τους αντί να μειώνεται, αυξάνεται και η ανεξήγητη αυτή αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται στην υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα.