Οι ιώσεις φαίνεται ότι αγαπούν το κρύο.
Εκτός από το συνηθισμένο κρυολόγημα και τον πονόλαιμο πολύ συχνά κάνουν την εμφάνισή τους η βρογχιολίτιδα που προτιμά τα μικρά παιδιά και η γαστρεντερίτιδα που ηλικία δεν κοιτά…
Βρογχιολίτιδα
Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει συνήθως βρέφη και μικρά παιδιά.
Το 1/3 των βρεφών υποφέρουν από βρογχιολίτιδα, η οποία εμφανίζεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και με μεγαλύτερη ένταση τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο.
Ο υπεύθυνος ιός είναι ο Respiratory syncytial virus (RSV) πολύ εύκολα μεταδιδόμενος, αλλά και άλλοι ιοί όπως ο ιός της para-influenzae.
To 95% των παιδιών μολύνονται από τον RSV πριν από την ηλικία των 2 ετών και η λοίμωξη εμφανίζεται με ένα κοινό συνάχι με λίγο πυρετό και ξηρό βήχα, τα οποία συνήθως υποχωρούν σε μερικές μέρες.
Εν τούτοις, στο 20 με 30% των περιπτώσεων, ο ιός εξαπλώνεται και στο χαμηλότερο αναπνευστικό σύστημα, στους βρόγχους και στα βραγχιόλια που είναι πιο στενά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες και αυτή η φλεγμονή δυσκολεύει τα βρέφη να αναπνεύσουν φυσιολογικά.
Ο βήχας γίνεται παραγωγικός με φλέματα που φράζουν την αναπνευστική οδό, με αποτέλεσμα το βρέφος να χρειάζεται ειδική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για τη σωστή αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας, γιατί τα αντιβιοτικά θα πρέπει να δίνονται μόνο σε βακτηριακή μόλυνση και όχι σε ιογενή.
Συμπληρωματικά, μπορείτε να πάρετε φυσιολογικό ορό σε αμπούλες για την αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό της μύτης και μια φυτική αλοιφή για εντριβές στην περιοχή του στήθους.
Επίσης, μην δίνετε από μόνοι σας αντιβηχικά σιρόπια στο παιδί, χωρίς να συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες που εμφανίζονται το χειμώνα ανήκουν σε 5 διαφορετικές οικογένειες και οι δύο πιο συχνές είναι του ιού rotavirus που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά παιδιά και του norovirus, που εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.
Το κρύο και γενικά η εξασθένηση του οργανισμού, ευνοούν την εξάπλωση αυτών των ιών οι οποίοι μεταδίδονται από τα σταγονίδια του σάλιου που διασπείρονται απευθείας με τον βήχα ή το φτέρνισμα αλλά και έμμεσα από αντικείμενα που επιμολύνονται.
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής καθώς και ορισμένων άλλων κανόνων προφύλαξης είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων ιώσεων.
Για τη σωστή αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, τόσο στα νεαρά παιδιά, όσο και στους ενήλικες, συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας και πάρτε κάποιο πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών για ενυδάτωση του οργανισμού και ανάλογα την περίπτωση κάποιο αντιπυρετικό-αναλγητικό, ένα αντιδιαρροϊακό ή ένα σπασμολυτικό καθώς επίσης και προβιοτικά για την αποκατάσταση της χλωρίδας του γαστρεντερικού σωλήνα.