1. Στρείδια
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-1497213857-0d8ddf5a2f974f38a148a87d60d22825.jpg)
Τα στρείδια μπορούν να βοηθήσουν τα επίπεδα σιδήρου. Μία μερίδα με 3 στρείδια περιέχει 6.9 mg σιδήρου.
2. Μύδια
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-2010618095-bd0d00b6f0f84e82804b76a43ebc9563.jpg)
Άλλο ένα θαλασσινό πλούσιο με 5.7 mg σιδήρου.
3. Πάπια
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-1455558871-a528e8812b4145fdbe3901ddad55cc63.jpg)
Αν και δεν είναι το πιο εύκολο γεύμα για να βρεις, η χήνα είναι τέλεια πηγή σιδήρου. Περίπου 30 γραμμάρια 3.8 mg σιδήρου.
4. Σπανάκι
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-1217962137-76f757adfa1745e6b6eb8ee4cc109cc1.jpg)
Το σπανάκι είναι γεμάτο σίδηρο, με μία γεμάτη κούπα βραστό σπανάκι περιέχει 6.4 mg. Μάλιστα είναι είδος σιδήρου εύκολα απορροφήσιμο.
5. Ενισχυμένα δημητριακά
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-2178761662-cabc390e0fb840118c65aaab34c5e882.jpg)
Πολλά δημητριακά είναι ενισχυμένα, εννοώντας ότι προστίθεται σίδηρος. Περιέχουν 8 με16 mg τη μερίδα.
6. Σαρδέλες
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/VWH-GettyImages-1644749475-6999d2a339e746e895d3ce1331bc0272.jpg)
Περιέχουν 2.5 mg τη μερίδα, την ίδια ποσότητα με μια μπριζόλα
Λαχανικά με φυτικές ίνες υψηλές σε σίδηρο
Αν είσαι χορτοφάγος, θα πρέπει να καταναλώνεις περίπου τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου (δηλαδή, περίπου 16 mg ημερησίως για τους άνδρες και 36 mg ημερησίως για τις γυναίκες). Αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνεις κυρίως μη-αιμικό σίδηρο, ο οποίος είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί.
Αυτές είναι οι χορτοφαγικές τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο:
-
Αγκινάρες: 5,1 mg ανά φλιτζάνι
-
Φασόλια λίμα: 4,9 mg ανά φλιτζάνι
-
Σόγια: 4,4 mg ανά φλιτζάνι
-
Σέσκουλο (λαχανίδα ελβετική): 4 mg ανά φλιτζάνι
-
Φακές: 3,3 mg ανά μισό φλιτζάνι
-
Λευκά φασόλια: 3,3 mg ανά μισό φλιτζάνι
Άλλες τροφές ψηλές σε σίδηρο
Ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβεις σίδηρο είναι μέσω θαλασσινών, πουλερικών και κρέατος. Αυτές οι τροφές περιέχουν λιγότερο σίδηρο σε σύγκριση με μια μερίδα μπριζόλας, αλλά εξακολουθούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου:
-
Κυδώνια (στρείδια/αχιβάδες): 2,4 mg ανά μερίδα 85 g
-
Αρνί: 2 mg ανά μερίδα 85 g
-
Γαλοπούλα (μπούτι): 2 mg ανά μερίδα 85 g
-
Γαρίδες: 1,8 mg ανά μερίδα 85 g