Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Επίσης, συστήνουν να περιορίζουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία, εάν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, μπορούν να βοηθήσουν στη θωράκιση του οργανισμού και στην πρόληψη διάφορων ασθενειών.
Ανακαλύψτε εδώ για ποια μιλάμε.
Ένα ακτινίδιο την ημέρα
Πλούσιο σε βιταμίνη C, αυτό το φρούτο καταπολεμά τις απλές ασθένειες και την κόπωση.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες περιορίζει τη δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον, εάν καταναλώνετε ένα ακτινίδιο την ημέρα ωφελείστε σημαντικά από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Για τον λόγο αυτό, το ακτινίδιο είναι επίσης ιδανικό για την πρόληψη του καρκίνου και πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τροφές για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας – Αμύγδαλα και καρύδια για σνακ
Η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων είναι πολύ ευεργετική για την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς και για τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα ω3 λιπαρά “μαλακώνουν” τα τοιχώματά τους αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
Παράλληλα, η αντιφλεγμονώδης δράση τους, κάνει τους ξηρούς καρπούς ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εκτός αυτού δεν περιέχουν ζάχαρη και είναι πολύ θρεπτικοί.
Ωστόσο, για να επωφεληθείτε από τις θετικές τους επιδράσεις, θα πρέπει να καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή και όχι ψημένοι ή αλατισμένοι.
6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα
Γνωστό για τα πολλά αντιοξειδωτικά του, το σκόρδο καταπολεμά τη γήρανση και τον καρκίνο, κυρίως εκείνον του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για να μεγιστοποιήσετε αυτό το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα, συνιστάται να τρώτε έξι σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα, κατά προτίμηση ωμό και ψιλοκομμένο.
Ντομάτες, κυρίως σε συμπυκνωμένη μορφή
Αν και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, η πάστα ντομάτας είναι επίσης πλούσια σε λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση, ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Η συμπυκνωμένη μορφή της ντομάτας είναι προτιμότερη, επειδή το λυκοπένιο απορροφάται πολύ καλύτερα όταν η ντομάτα μαγειρεύεται και συμπυκνώνεται.
Καρότα: μαγειρεμένα και με λίγο ελαιόλαδο
Με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα καρότα προλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα.
Για μεγαλύτερη αφομοίωση, είναι καλύτερο να τα μαγειρέψετε και να τα συνδυάσετε με μια πηγή λίπους, όπως λάδι, ξηρούς καρπούς ή τυρί.
Ομοίως με το ακτινίδιο, η υψηλή περιεκτικότητα των καρότων σε φυτικές ίνες βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ προάγει και την υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας.
Μαύρο ραπανάκι: ένα φυσικό τρόφιμο κατά της κόπωσης
Λιγότερο διαδεδομένο από τον ροζ “ξάδελφό” του, το μαύρο ραπανάκι είναι εξαιρετικό για το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των χειμερινών λοιμώξεων.
Είναι επίσης ένα εξαιρετικό λαχανικό κατά της κόπωσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.
Επιπλέον, προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού, καταπολεμώντας έτσι τις παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
Σπόροι chia: μια καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων
Τέλος, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που προωθούν την εντερική διέλευση.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω3 λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, είναι σημαντικό να τους ανακατεύετε με νερό ή γάλα.