Το αχλάδι, όπως και το πολύ δημοφιλές μήλο είναι δυο φρούτα που καταναλώνονται ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.
Είναι γνωστό πως η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων λαχανικών και φρούτων είναι απαραίτητη.
Αυτά τα δύο φρούτα, αν τα επιλέξετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ποικιλία στη διατροφή σας ώστε να έχετε επιλογές.
Αχλάδι – Τα πλεονεκτήματά του
Τα αχλάδια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα μήλα και χρονολογούνται από πάρα πολύ παλιά.
Μέσα στους αιώνες τα πρώτα φρούτα διαφοροποιήθηκαν, δημιουργώντας μια καινούργια οικογένεια.
Σε αυτήν ανήκουν όχι μόνο τα μήλα και τα αχλάδια, αλλά και τα ροδάκινα, οι φράουλες και τα βερίκοκα.
Όλα τα φρούτα της ίδιας οικογένειας έχουν κοινά διατροφικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτόν τον λόγο η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με θέματα διατροφής δεν τα ξεχωρίζει όταν μελετά τις δράσεις τους στον οργανισμό.
Αχλάδι – Τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία είναι αποδεδειγμένα
Ανάμεσα σε αυτά είναι η προστασία από καρδιακά νοσήματα, ο καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, η υγεία του εντέρου και των μικροβίων που ζουν σε αυτό.
Διαβάστε τα διατροφικά χαρακτηριστικά που κάνουν το αχλάδι να υπερτερεί διατροφικά χωρίς να μειώνεται η αξία των υπόλοιπων φρούτων.
Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο υπάρχει κυρίως στα λαχανικά και τα φρούτα.
Η συμβολή του καλίου είναι μεγάλη στην ομαλή σύσπαση των μυών ώστε να αποφεύγονται και να προλαμβάνονται οι κράμπες, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στην ενυδάτωση των κυττάρων.
Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο επειδή εξισορροπεί στο σώμα την υπερβολική κατανάλωση αλατιού που περιλαμβάνει η σύγχρονη διατροφή.
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές που περιέχει το αχλάδι όπως και το μήλο ανήκουν στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών.
Το αχλάδι υπερτερεί λίγο του μήλου και βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
Οι φυτικές ίνες διαλύονται στο έντερο και επιβραδύνουν το πέρασμα των τροφών από αυτό.
Βιταμίνη Κ
Η πολύ σημαντική βιταμίνη Κ παίζει δύο συγκεκριμένους ρόλους στον οργανισμό που άλλες βιταμίνες δεν παίζουν.
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος όταν υπάρχει πληγή και αιμορραγία μετά από κάποιο ατύχημα.
Ο δεύτερος ρόλος της βιταμίνης Κ συνδέεται με την υγεία των οστών.
Αχλάδι – Πώς να το καταναλώσετε;
Τα αχλάδια δεν καταναλώνονται πάντα μόνα τους, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν στην κουζίνα με τους καλύτερους τρόπους.
Μπορείτε να φτιάξετε τοστ με αχλάδι και λιωμένο κίτρινο τυρί, μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο με καρύδια και μέλι.
Επίσης, μπορείτε να το βάλετε στην πράσινη σαλάτα σας, να το συνδυάσετε με γιαούρτι και ρόδι, να το βάλετε στις γλυκές τάρτες, τα κέικ και τα smoothies σας.