Τα παιδιά είναι επιρρεπή σε ατυχήματα και μικροτραυματισμούς, κάτι που δημιουργεί άγχος στους γονείς, φυσικά όχι αδικαιολόγητα.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε κάποια έκτακτα περιστατικά, μέχρι να επισκεφθείτε τον ιατρό ή το πλησιέστερο φαρμακείο.
Τα τραύματα: Το πώς θα αντιμετωπίσετε το περιστατικό αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος και την έκταση του τραύματος, καθώς και από το αν υπάρχει ή όχι αιμορραγία.
Αν το τραύμα είναι σοβαρό, ξεπλένετε με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια το προστατεύετε από τυχόν επιμόλυνση με αποστειρωμένους επιδέσμους.
Δαγκώματα και τσιμπήματα: Τα πράγματα είναι σοβαρά όταν το παιδί είναι κάτω των 6 μηνών, όταν το μέγεθος του τραύματος είναι μεγαλύτερο από το μισό της παλάμης, όταν το δάγκωμα είναι στο πρόσωπο, στον λαιμό ή στις αρθρώσεις.
Θα πρέπει να σταματήσετε την αιμορραγία, να καθαρίσετε καλά το σημείο, να βάλετε ένα άχρωμο αντισηπτικό και να τυλίξετε με μια αποστειρωμένη γάζα και με ελαστικό δίχτυ.
Όσον αφορά τα τσιμπήματα εντόμων, απολυμάνετε το σημείο, μην το πιέζετε και βάλτε πάγο για 20 λεπτά.
Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν ενδείξεις για αλλεργικό σοκ (αύξηση των παλμών, κοκκινίλες, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πρήξιμο στο πρόσωπο και τον λαιμό, αναπνευστικό πρόβλημα), το παιδί θα χρειαστεί να μεταφερθεί στα επείγοντα.
Εγκαύματα: Προσοχή στα εγκαύματα στον λαιμό, στο πρόσωπο, στο περίνεο, στα χέρια και στις πτυχώσεις του δέρματος.
Το νεαρό της ηλικίας κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή και το παιδάκι θα πρέπει να νοσηλευθεί, αν τα εγκαύματα ξεπερνάνε το 10% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος.
Αν το έγκαυμα είναι πολύ πρόσφατο (έχουν περάσει λιγότερα από 15 λεπτά), ρίξτε λίγο νερό βρύσης, αλλά όχι για πολύ ώρα, γιατί το μωρό μπορεί να πάθει υποθερμία και να επιδεινωθεί η κατάστασή του.
Αν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό απολυμάνετε με ένα αντισηπτικό και καλύψτε με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο.
Ρινορραγία (επίσταξη): Χρειάζεται ένα απαλό φύσημα της μύτης για να φύγουν οι θρόμβοι αίματος.
Καλό είναι το κεφάλι του παιδιού να είναι σκυμμένο προς τα εμπρός, πιέζοντας τα ρουθούνια με το δάχτυλο στην πλευρά της αιμορραγίας για 10 με 15 λεπτά.
Το πιο σημαντικό είναι να μην ξαπλώσει το παιδί και να μην είναι το κεφάλι του προς τα πίσω για να μην γυρίζει το αίμα προς τα πίσω στον λαιμό και προκληθεί εμετός.
Βάλτε ένα παγάκι στο ρουθούνι της μύτης για να σταματήσει η αιμορραγία.
Ξένο σώμα στο μάτι: Αφού ελέγξετε ότι δεν υπάρχει τραύμα στον οφθαλμό, βγάλτε το ξένο σώμα (π.χ. σωματίδιο σκόνης) ξεπλένοντας τους οφθαλμούς με φυσιολογικό ορό, χωρίς να σκουπίσετε ή να τρίψετε τα μάτια.
Τεχνικές, όπως το να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα την άκρη ενός χαρτιού θα πρέπει να τις αποφεύγετε, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν κάποια μόλυνση ή μια βλάβη στον κερατοειδή.
Πάντως η γνώμη του οφθαλμίατρου ίσως χρειαστεί την επόμενη ημέρα για να ελέγξει αν όντως δεν υπήρξε κάποια βλάβη.
Το μωρό πνίγεται: Για να ανοίξετε τις αναπνευστικές οδούς, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα πρέπει να πιέσετε τον θώρακα του μωρού για να βγει το ξένο σώμα που φράζει τους αεραγωγούς.
Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, δώστε 5 δυνατά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες του, κρατώντας το παιδί σκυμμένο και με το κεφάλι πιο χαμηλά από τον θώρακα.
Επιπλέον ασκείστε θωρακικές πιέσεις στην κοιλιά.
Άσθμα και βρογχιολίτιδα: Σε περίπτωση δυσκολίας στην αναπνοή που επιμένει, βάλτε το παιδί σε μισοκαθιστή θέση για να ελευθερωθεί το διάφραγμα από τη στήριξη των ενδοκοιλιακών οργάνων και χορηγήστε οξυγόνο με γρήγορη ροή, (3-6 λίτρα ανά λεπτό), μέχρι να έρθει η βοήθεια από τα επείγοντα.
Πυρετικοί Σπασμοί: Τοποθετήστε το παιδί στο πλάι για να προστατέψετε τους αεραγωγούς του από το ενδεχόμενο εμετού.
Κατά τη διάρκεια των μυϊκών σπασμών και ενώ το παιδί παραμένει στο πλάι, προστατέψτε το κεφάλι του, για να αποφύγετε τυχόν σοβαρό τραυματισμό.
Παρακολουθήστε το πώς θα ξυπνήσει και αντιμετωπίστε τον πυρετό με αντιπυρετικά.
Αν η κατάσταση δεν αλλάζει και ο πυρετός επιμένει καλέστε τα επείγοντα.