Υγεία & Ομορφιά
1 Η υπνική άπνοια στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους
Σύνδρομο Άπνοιας στην Παιδική Ηλικία
Ασθένειες/Προβλήματα

Σύνδρομο Άπνοιας στην Παιδική Ηλικία

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Οστεοπαθητικής, η άπνοια ύπνου δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή στα παιδιά, καθώς τα συμπτώματα υποβαθμίζονται γιατί μπορεί να αποδίδονται λανθασμένα σε θέματα συμπεριφοράς.

Η άπνοια ύπνου  είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, δηλαδή μία ανωμαλία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί υπνηλία την ημέρα.

Στην άπνοια ύπνου παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής.

1 Η υπνική άπνοια στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους

Διακόπτεται προσωρινά η είσοδος αέρα στους πνεύμονες παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια εισπνοής.

Με άλλα  λόγια, όταν κοιμάστε, ξαφνικά σταματάτε να αναπνέετε.

Σε μερικά δευτερόλεπτα, η αναπνοή επανέρχεται.

Η άπνοια ύπνου και οι σχετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διαρκή βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια κρίσιμων ετών.

Ιδιαίτερα τα στοιχεία έδειξαν ότι το 15% των παιδιών έχουν κάποια μορφή διαταραγμένης αναπνοής ύπνου.

Εντούτοις, το 90% είναι αδιάγνωστα, επειδή τα συμπτώματα έχουν καταλογιστεί ως ψυχολογικά ή συναισθηματικά.

Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης τονίζει ότι τα παιδιά που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να υποφέρουν από μια χρόνια έλλειψη καλού ύπνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η νευρογνωστική ανάπτυξη, η κυτταρική αναγέννηση και η ανάπτυξη των ιστών και των οστών συμβαίνουν όλες κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Ωστόσο, όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται στον ανώτερο αεραγωγό, ο εγκέφαλος μεταβαίνει πίσω από τον βαθύ ύπνο στον ύπνο για να επαναλάβει την κανονική αναπνοή – αποκλείοντας το μυαλό και το σώμα από τις κρίσιμες διαδικασίες αποκατάστασης.

1 διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

– Μεταξύ πολλών τα κύρια συμπτώματα είναι το ροχαλητό, ο ανήσυχος ύπνος, η υπερβολική υπνηλία, η λείανση δοντιών και σφίξιμο των σιαγόνων, ημικρανίες, και ευερεθιστότητα.

– Παράλληλα η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης και συνδέεται με την κατάθλιψη και την κακή διάθεση.

Αν υπάρχει υπόνοια και για διαταραγμένη αναπνοή ύπνου, τότε είναι απαραίτητο το παιδί να ελεγχθεί από μια πολυεπιστημονική ομάδα.

Αυτό περιλαμβάνει συνήθως ένα παιδιατρικό, έναν ειδικό για τον ύπνο, έναν οδοντίατρο που έχει εκπαιδευτεί στην κρανιοπροσωπική ανάπτυξη και ένα θεραπευτή λειτουργικότητας της κίνησης.

Πολλά προβλήματα των αεραγωγών προέρχονται από την κακή δομή των σαγονιών, λέει ο White και η γλώσσα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του στόματος, της γνάθου και της ρινικής κοιλότητας.

Για τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή διαταραγμένη αναπνοή ύπνου, η πρώτη γραμμή θεραπείας συνήθως είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών του παιδιού και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά κρεατάκια).

11 Η υπνική άπνοια στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους

Εάν η διαταραγμένη αναπνοή ύπνου παραμείνει μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ορθοδοντικό διαστολέα ουρανίσκου.

Η συσκευή αγκαλιάζει το ουρανίσκο και τους γομφίους, με μια ρυθμιζόμενη ράβδο να γεφυρώνει πάνω από την οροφή του στόματος.

Οι γονείς γυρίζουν μια βίδα που επεκτείνει τη γέφυρα μία εγκοπή κάθε εβδομάδα, πάνω από έξι έως επτά εβδομάδες.

Σε αυτό το διάστημα, η στέγη του στόματος επεκτείνεται, αυξάνοντας τον όγκο της ρινικής κοιλότητας και βελτιώνοντας σημαντικά την αναπνοή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το σημαντικό είναι να εντοπιστεί ο λόγος της άπνοιας ύπνου και τότε η θεραπεία είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήλιος και Παιδιά – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε

Evi Makavelou

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή Χωρίς Υπερκινητικότητα σε 6 Ερωτήσεις

Παιδική Επιληψία – Πότε Εμφανίζεται και πώς Μπορείτε να την Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Παιδί και Πυρετός – Πότε Είναι Επικίνδυνος

yoadmin

Ψείρες και Κόνιδες – Πρόληψη και Ολική Εξόντωση

Πόνοι Ανάπτυξης – Όταν το Παιδί Πονάει Χωρίς να Γνωρίζετε το Γιατί

Παιδικός Πυρετός – Τι Κάνουν οι Γονείς και τι Συμβουλεύουν οι Ειδικοί

Έμετος και Βρέφος – Ποια Είναι η Σωστή Αντιμετώπιση;

Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά και Εμβολιασμός

Συχνές Παιδικές Ασθένειες

yoadmin

Χειμερινές Ασθένειες Βρογχιολίτιδα και Γαστρεντερίτιδα

yoadmin

Νέα Σχολική Χρονιά, Νέες Ψείρες…

yoadmin