Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια έγκυος είναι και η δυσκοιλιότητα.
Το σώμα αλλάζει εξωτερικά και εσωτερικά και η κοιλιά μεγαλώνει επηρεάζοντας και τη λειτουργία κάποιων οργάνων, ένα από τα οποία είναι και το έντερο.
Ας δούμε μαζί πώς θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά.
Όσον αφορά το πεπτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται ορισμένες αλλαγές:
• Μείωση της κινητικότητας του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
• Μείωση της γαστρικής οξύτητας.
• Χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του σφιγκτήρα του οισοφάγου που δημιουργεί συχνά το αίσθημα της καούρας.
Όλες οι παραπάνω αλλαγές συνοδεύονται με αντίστοιχες παθολογίες του πεπτικού συστήματος που ταλαιπωρούν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο τις έγκυες.
Η δυσκοιλιότητα φαίνεται ότι κατέχει τα πρωτεία και οφείλεται τόσο σε ορμονικούς, όσο και σε μηχανικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι εγκυμονούσες ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποφεύγουν τις πολλές δραστηριότητες.
Συμβουλές Ανακούφισης
Συνιστάται κατάλληλη διατροφή (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.), λήψη άφθονων υγρών (κατά προτίμηση νερού) και διατήρηση ήπιας σωματικής άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
Βάλτε λοιπόν, περισσότερες σαλάτες στη ζωή σας, πίνετε πολύ νερό και φυσικούς χυμούς και καθιερώστε κάθε μέρα να περπατάτε τουλάχιστον για 20 με 30 λεπτά την ημέρα.
Μπορείτε επίσης, να εντάξετε στη διατροφή σας πιο πολλές φυτικές ίνες και σίγουρα θα σας βοηθήσει και κάποιο γιαούρτι με προβιοτικά, για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, συνιστάται η λήψη ήπιων καθαρτικών, κατόπιν και της συμβουλής του γυναικολόγου σας.
Σε περίπτωση δε, που δεν υπάρχει κένωση για 2-3 μέρες παρά τη θεραπεία, καλό είναι να πάρετε 1-2 υπόθετα γλυκερίνης ή να κάνετε ένα κλύσμα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετική επίδραση σε άδειο έντερο, ενώ αντίθετα εντείνουν τη δυσκοιλιότητα όταν το έντερο είναι ήδη γεμάτο.
Επιπλέον, σε γυναίκες με προδιάθεση για δυσκοιλιότητα, συνιστάται η προληπτική χορήγηση ήπιων υπακτικών από την αρχή της εγκυμοσύνης.
Προσοχή! Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο προτού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Η χρήση των βοτάνων δεν είναι ακίνδυνη.
Επιβεβαιώστε την ασφαλή χρήση κατά την εγκυμοσύνη πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε φυτοθεραπευτικού σκευάσματος.
Ξεκινήστε την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας της κύησης, ακολουθώντας τα προτεινόμενα διαιτητικά μέτρα προτού λάβετε οποιοδήποτε σκεύασμα.
Η ενδεδειγμένη ομοιοπαθητική αγωγή είναι μία εναλλακτική πρόταση, αν θέλετε να αποφύγετε την κλασική φαρμακευτική αγωγή.