Ένας σαραντάχρονος παραπονείται…
«Από τότε που χρησιμοποιώ αυτό το αποσμητικό, οι μασχάλες μου έχουν ερεθιστεί. Τι συμβαίνει;»…
Αυτοί οι αδένες βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του σώματος και ιδιαίτερα σε ορισμένες ζώνες όπως οι παλάμες του χεριού, τα πέλματα, οι μασχάλες, το τριχωτό της κεφαλής και το μέτωπο.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό (99%), ουρία, μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνεs.
Κατά την έκκρισή του είναι άοσμος, αλλά υπό την επίδραση των βακτηριδίων του δέρματος, οι πρωτεΐνες του αποσυντίθενται και γίνεται δύσοσμος.
Η υπέρμετρη έκκριση ιδρώτα μπορεί να προκληθεί από ζέστη, από φυσική προσπάθεια ή από συγκινησιακούς παράγοντες όπως το στρες.
Έτσι, μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει αισθητικό πρόβλημα, αλλά και να προκαλέσει παθολογικές καταστάσεις όπως μυκητιάσεις, βακτηριδιακές μολύνσεις, έκζεμα και δερματίτιδες εξ επαφής.
Συνήθως, η εφίδρωση εντοπίζεται στις μασχάλες, στα χέρια και στα πόδια.
Ορισμένες καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, ενδοκρινολογικές ασθένειες και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, χοληνεργικά, ιντερφερόνες…) καθώς και ορισμένες ορμονικές διαταραχές (εμμηνόπαυση…) ευνοούν την υπεριδρωσία.
Τα προϊόντα κατά της εφίδρωσης
Υπάρχουν 2 τύποι προϊόντων και η επιλογή του καταλληλότερου γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου:
– Τα αντιιδρωτικά, τα οποία μειώνουν την έκκριση ιδρώτα, φράζοντας πρόσκαιρα τους ιδρωτοποιούς πόρους.
Τα συστατικά τους είναι κυρίως άλατα αλουμινίου που συνδυάζονται συχνά με άλατα ζιρκονίου ή άλατα ψευδαργύρου για βακτηριοστατική δράση.
Η συγκέντρωση των αλάτων αλουμινίου και του ζιρκονίου δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.
– Τα αποσμητικά, τα οποία δρουν εξουδετερώνοντας τις οσμές του ιδρώτα και καταπολεμούν τα βακτήρια.
Τα δραστικά αντισηπτικά συστατικά τους είναι κυρίως το τρικλοζάν, το ενδεκυλενικό οξύ, το piroctone olamine, το χλωριούχο μπενζαλκόνιο και αιθέρια έλαια (θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα…) καθώς και η αιθανόλη.
Παράλληλα περιέχουν και συστατικά που δεσμεύουν ή καλύπτουν τις οσμές.
Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε διάφορες μορφές και η επιλογή της καταλληλότερης εξαρτάται τόσο από την προσωπική προτίμηση του ατόμου, όσο και από το σημείο εφαρμογής.
Για τις μασχάλες χρησιμοποιούνται κυρίως stick, spray ή roll on. Για τα πόδια, προτιμότερα είναι τα υγρά spray ή τα spray σε πούδρα, αλλά και τα gel.
Για τα χέρια, η καλύτερη μορφή είναι η σκόνη.
Τα προϊόντα αυτά διατίθενται και σε ειδικές συνθέσεις για ευαίσθητα δέρματα, οι οποίες δεν περιέχουν αλκοόλη, ενώ η συγκέντρωσή τους σε άλατα αλουμινίου είναι ελάχιστη έως μηδενική.
Η χρήση των αποσμητικών γίνεται κάθε μέρα μετά το μπάνιο, ενώ τα αντιιδρωτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα.
Ιδιαίτερα για την περιοχή των ποδιών, θα πρέπει να φροντίζουμε την εφαρμογή και στα μεσοδακτύλια διαστήματα και να μην αμελούμε να πουδράρουμε τις κάλτσες και τα παπούτσια για να παρατείνουμε την αντιιδρωτική και αντιβακτηριακή δράση.
Οι συμβουλές
– Σε υπέρμετρη εφίδρωση συνιστάται καθημερινό μπάνιο με αφρόλουτρα ήπια αντισηπτικά που περιορίζουν τη βακτηριδιακή ανάπτυξη.
– Προτιμήστε τα δροσερά ντους στα πόδια, φροντίστε οι κάλτσες και τα ρούχα να είναι από φυσικές ίνες, αλλάζετε καθημερινά το εσώρουχο και τις κάλτσες και να προτιμάτε δερμάτινα παπούτσια.
– Κάντε τακτική αποτρίχωση στις μασχάλες. Αποφύγετε τη χρήση ενός αντιιδρωτικού αποσμητικού αμέσως μετά την αποτρίχωση.
Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr