Μετά τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πολύ πρόωρη άρση των περιορισμών κατά της Covid σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των μολύνσεων.
Οι ανησυχίες του ΠΟΥ
Η τάση είναι ξεκάθαρη και ανησυχεί πολύ τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε επτά χώρες που έχουν άρει υπερβολικά τα μέτρα προστασίας κατά της Covid:
Γερμανία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην τελευταία χώρα μάλιστα, τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, 25/3 είναι εύγλωττα:
4,26 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με Covid την προηγούμενη εβδομάδα, επίπεδο πολύ κοντά στο ρεκόρ μόλυνσης που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2022.
Μια υποτροπή που δεν αποδίδεται μόνο στην επικράτηση της υποπαραλλαγής Omicron BA.2, που είναι 30% πιο μεταδοτική από την BA.1.
Σύμφωνα με μελέτες μοντελοποίησης, η εξάπλωση της BA.2 δεν μπορεί από μόνο της να εξηγήσει αυτές τις τάσεις, λένε οι ειδικοί, και επισημαίνουν επομένως μια αλλαγή στον ρυθμό μετάδοσης που συνδέεται με τη μείωση του σεβασμού των μέτρων προστασίας και των μέτρων ελέγχου.
Προς το παρόν, η κατάσταση είναι σχετικά σταθερή στα νοσοκομεία
Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ, καλεί να αποφευχθεί κάθε χαλάρωση και να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή στα άτομα με συννοσηρότητες και τα άτομα να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να φορούν τη μάσκα, κατά προτίμηση FFP2, σε κλειστό περιβάλλον ή σε κατάσταση συνωστισμού.
Επίσης προτρέπουν τον εμβολιασμό «χωρίς καθυστέρηση» με την 3η δόση και μετά την 4η δόση από την ηλικία των 65 ετών.
Σημειώνεται επίσης ότι το χαμηλό ποσοστό νοσηλείας με την Omicron οφείλεται εν μέρει στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά των σοβαρών μορφών.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα ανοσίας, μεταξύ άλλων με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ θέλει να επιβάλει 4 προτεραιότητες: να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, να ενισχύσει την επιτήρηση και την αλληλουχία, να προσφέρει σε περισσότερες χώρες πρόσβαση σε νέα αντιιικά φάρμακα και να αντιμετωπίσει το βάρος της long Covid.
Οπωσδήποτε είναι θετικό το μεγάλο ποσοστό ανοσίας που αποκτήθηκε σε πολλές χώρες και το γεγονός ότι ο χειμώνας τελειώνει, άρα ο κόσμος θα μαζεύεται λιγότερο σε κλειστούς χώρους και επισημαίνει ναι μεν να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να επαγρυπνούμε.