Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τεράστια δύναμη και διαθέτει μηχανισμούς που όταν ενεργοποιηθούν μπορούν να του δώσουν θεραπευτικές δυνατότητες, ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να πετύχει την αυτοΐαση.
Φαινόμενο πλασίμπο
Το φαινόμενο πλασίμπο αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ασθένειάς τους πιστεύοντας ότι παίρνουν το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα ανενεργό χάπι.
Μάλιστα, η επίδραση των χαπιών πλασίμπο είναι παρόμοια με αυτή των κανονικών φαρμάκων.
Η διπλή δόση προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση στην ασθενή από τη μονή, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος τόσο πιο ισχυρό αποδεικνύεται το φαινόμενο.
Οι ασθενείς που δέχονται θεραπεία πλασίμπο δεν αναφέρουν απλά μια υποκειμενική βελτίωση, αλλά έχουν αλλαγές και στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η προσδοκία των ατόμων αυτών ότι θα θεραπευτούν, η οποία είναι τελικά ικανή να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Η πεποίθηση ότι δέχονται θεραπεία και η προσδοκία ότι θα θεραπευτούν μετατρέπεται σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Το φαινόμενο πλασίμπο έχει μελετηθεί για πολλά προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι πονοκέφαλοι, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διαχείριση πόνου, οι απλές στομαχικές ενοχλήσεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι ρευματικές παθήσεις και κάποιες καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές.
Η θετική σκέψη είναι απαραίτητη για να «πιάσει» αυτού του είδους η αυτοθεραπεία.
Ωστόσο αυτή δεν είναι αυτονόητη για όλους και κάποιες φορές χρειάζεται να εκπαιδευτεί κανείς ώστε να σκέφτεται θετικά.
Ο έλεγχος του άγχους και η αποδοχή του προβλήματος που αντιμετωπίζει κανείς είναι απαραίτητα.
Ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμός και ασκήσεις νοερής απεικόνισης μπορεί να συμβάλλουν σε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Το μυαλό και το σώμα συνδέονται μεταξύ τους.
Μια σκέψη δημιουργεί ένα συναίσθημα κι εκείνο μια σωματική αντίδραση.
Μια αρνητική σκέψη δημιουργεί άγχος που είναι ένα συναίσθημα και ίσως ένα σφίξιμο στο στήθος που είναι σωματικό σύμπτωμα.
Αλλάζοντας τις σκέψεις, αλλάζουν και τα συναισθήματα, αλλά και ο τρόπος που αντιδρά το σώμα.
Η δύναμη του μυαλού μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας.
Η κακή διάθεση και το χρόνιο άγχος αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα η θετική σκέψη και η καλή διαχείριση του άγχους δρουν ενισχυτικά σε οποιαδήποτε θεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να φτάσουν πολύ μακριά.