Υγεία & Ομορφιά
Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Λέει Ψέματα
Ψυχολογία

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Λέει Ψέματα

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα για να πάρουν αυτό που θέλουν, να αποφύγουν προβλήματα ή να ξεφύγουν από τα πράγματα…

Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που τα παιδιά μπορεί να μην λένε την αλήθεια.

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Λέει ΨέματαΤα μικρά παιδιά μπορεί να λένε ψέματα επειδή αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους ή για κοινωνικούς λόγους.

Το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εξαρτάται από το πόσο κακό είναι το ψέμα και γιατί ειπώθηκε.

Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά λένε ψέματα για κάτι σοβαρό, η τιμωρία πρέπει να ταιριάζει στο μέγεθος του ψέματος.

Αντιμετώπιση

Για να αποφύγετε τα ψέματα, ενημερώστε τα παιδιά ότι θα αντιμετωπίσουν λιγότερο πρόβλημα αν πουν την αλήθεια. Στη συνέχεια, τηρήστε αυτό που είπατε.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας μια δεύτερη ευκαιρία να πει την αλήθεια. Απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά και αφήστε το να απαντήσει ξανά.

Μην αποκαλείτε ποτέ το παιδί σας ψεύτη. Αυτό προκαλεί περισσότερο πόνο και κάνει το παιδί σας να πιστεύει ότι δεν το εμπιστεύεστε.

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά λένε ψέματα για να πάρουν κάτι που θέλουν, να αποφύγουν μια συνέπεια ή να ξεφύγουν από κάτι που δεν θέλουν να κάνουν.

Οι λόγοι πίσω από τα ψέμματα

Αυτά είναι κοινά κίνητρα, αλλά υπάρχουν και μερικοί λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να μην πουν την αλήθεια ή τουλάχιστον ολόκληρη την αλήθεια.

Ένας λόγος που τα παιδιά λένε ψέματα είναι επειδή ανακάλυψαν αυτή τη νέα ιδέα και τη δοκιμάζουν, όπως ακριβώς κάνουν με τα περισσότερα είδη συμπεριφορών, για να δουν τι συμβαίνει.

Για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους

Όσα παιδιά δεν έχουν αυτοπεποίθηση μπορεί να πουν μεγαλεπήβολα ψέματα για να φαίνονται πιο εντυπωσιακά, ξεχωριστά ή ταλαντούχα και να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται καλοί στα μάτια των άλλων.

Για να μην βρίσκονται στο επίκεντρο

Τα παιδιά με άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να λένε ψέματα για τα συμπτώματά τους για να μη βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Συμβουλές

Όταν το παιδί σας λέει ψέματα γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή, είναι καλύτερο να το αγνοήσετε. Για παράδειγμα αν πει ψέματα για τα πόσα γκολ έβαλε στο ποδόσφαιρο, αυτό δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κατευθύνετε το παιδί σας σε κάτι που είναι πραγματικά καλό και μη τονίσετε ότι ξέρετε πώς λέει ψέματα. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν μια ήπια επίπληξη.

Αν κάτι είναι πιο σοβαρό, όπως τα μεγαλύτερα παιδιά να λένε ψέματα για το πού ήταν ή αν έχουν κάνει τα μαθήματά τους, οι γονείς μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτό το είδος ψέματος. Καλύτερα όμως να είναι κάτι άμεσο, αλλά όχι υπερβολικό.

Για παράδειγμα να μην έχει τηλέφωνο για μια ώρα ή να καθαρίσει το δωμάτιό του. Όμως θα πρέπει να υπάρχει και το κίνητρο στο παιδί να μπορεί να έχει ξανά μια καλύτερη συμπεριφορά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυστικά για Περισσότερη Αυτοπεποίθηση

Τα Μεγαλύτερα Οφέλη του Διαβάσματος για την Υγεία

Οι Λόγοι που Ξυπνάτε τη Νύχτα και Δυσκολεύεστε να Ξανακοιμηθείτε

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Νιώθετε Διαρκώς Κουρασμένοι

Η Κατάθλιψη και οι Μορφές της

Τα Αθλήματα που σας Κάνουν να Αισθάνεστε Όμορφα με τον Εαυτό σας

Εργαζόμενες Γυναίκες και Άγχος

Ενδείξεις ότι Πίνουμε Περισσότερο Αλκοόλ από Όσο Πρέπει

5 Τρόποι για να Έχετε Ενέργεια το Πρωί και Αυξημένη Παραγωγικότητα Μέσα στην Ημέρα

Στρατηγικές για να Αποτρέψετε την Απιστία

13+1 Συμβουλές για Καλή Ψυχική Υγεία την Περίοδο της Πανδημίας

Φτιάξτε τη Διάθεσή σας μέσω της Διατροφής