Η απαιτητική καθημερινότητα συνοδεύεται τις πιο πολλές φορές από άγχος.
Συνήθως μας επηρεάζει τόσο που δυσκολευόμαστε να το αποβάλλουμε προκαλώντας μας επιπλέον πίεση.
Τελικά αρχίζει και επηρεάζει και τη διατροφή μας, τη φυσική μας δραστηριότητα ακόμα και τον ύπνο.
Το άγχος αποτελεί βασικό παράγοντα της παχυσαρκίας.
Η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λίπη σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν λόγους εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.
Το χρόνιο άγχος είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του εν λόγω συνδρόμου και ένα από τα πρώτα του συμπτώματα είναι η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.
Το άγχος προκαλεί υπερφαγία αλλά μας κάνει επιρρεπείς και στο πρόχειρο φαγητό που φυσικά είναι ανθυγιεινό.
Εκτός από τη διατροφή και τις αλλαγές προς το χειρότερο, όσοι εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο έχουν μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, γι’ αυτό και κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκοι στο μέλλον.
Η παχυσαρκία συνεπάγεται αύξηση της περιφέρειας της κοιλιάς και γενικά του ποσοστού λίπους στο σώμα και διαταραχές στη σύνθεση των λιπιδίων, που σημαίνει αύξηση της συνολικής και κυρίως της κακής χοληστερόλης στο αίμα με ταυτόχρονη μείωση της καλής χοληστερόλης.
Σε αυτήν την περίπτωση η λύση είναι ο αυτοέλεγχος, ο οποίος επιτυγχάνεται με τα σωστά και σταθερά βήματα υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού διατροφολόγου.
Η βελτίωση του αυτοελέγχου μπορεί να μας κάνει να χειριζόμαστε καλύτερα τα επεισόδια υπερφαγίας που πυροδοτεί το άγχος.
Η διατροφική εκπαίδευση εδώ είναι σημαντική και έχει σκοπό την επιλογή υγιεινών γευμάτων, τα οποία θα προετοιμάζονται στο σπίτι με αγνά υλικά.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τα έτοιμα φαγητά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα ζωικά λίπη, λάδια που έχουν τηγανιστεί ξανά και ξανά, τρανς λιπαρά, βαριά βούτυρα και ό,τι άλλο αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα.
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκονται πιο θρεπτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Σημαντική επίσης είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών από άπαχο κρέας, ψάρι και πουλερικά, αυγά, γάλα και τυρί χαμηλών λιπαρών επειδή συμβάλλουν στη σύνθεση της σεροτονίνης που ευθύνεται για την καλή διάθεση.
Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασικοί παράγοντες για τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλης.
Ένας τρόπος διατροφής σαν αυτόν που περιγράφηκε ωφελεί όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη μιας και θα καταναλώσουν προϊόντα εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα τρόφιμα γι’ αυτόν τον σκοπό που μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθεια.
Γενικά πάντως αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν το άγχος μας κατακλύζει είναι να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία εντοπίζοντας πρώτα τι το πυροδότησε.