Οι αλλεργίες που εκδηλώνονται στην επιδερμίδα είναι θα λέγαμε ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, άλλες φορές ήπιες και άλλες φορές πιο σοβαρές.
Οι αιτίες αυτών των αλλεργιών είναι πολυάριθμες και μπορεί να σχετίζονται είτε με την επαφή σας με κάποιο υλικό, είτε με τον ήλιο ή με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων… κ.λπ.
Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες των αλλεργιών που εκδηλώνονται στην επιδερμίδα;
Οι αλλεργίες στο δέρμα μπορούν να οφείλονται στην επαφή σας με το αλλεργιογόνο. Συνήθως είναι μέταλλα, όπως το νικέλιο, που υπάρχουν σε πολλά κοσμήματα ή ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα υγιεινής ή καλλυντικά.
Ορισμένα υφάσματα ρούχων ή και φυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι δερματικές αλλεργίες μπορούν επίσης να προκληθούν από την κατανάλωση ορισμένων συστατικών ή ουσιών που προκαλούν γενική αντίδραση.
Μπορεί να είναι φάρμακα, όπως η πενικιλίνη για παράδειγμα, ή τρόφιμα, όπως φράουλες, οστρακοειδή, ψάρια…
Τι να κάνετε σε περίπτωση δερματικής αλλεργίας;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, όταν παρατηρήσετε μία αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας, είναι να εντοπίσετε το αλλεργιογόνο που προκάλεσε αυτήν την αλλεργική αντίδραση και να το αποφύγετε.
Εάν η αλλεργία είναι τοπική, μπορεί να αρκεί μια δερμοκορτικοστεροειδή κρέμα την οποία θα εφαρμόζετε για μικρό χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση γενικευμένης αλλεργίας, συνταγογραφείται πρώτα μια αντιισταμινική θεραπεία και, στη συνέχεια, ελλείψει βελτίωσης, η θεραπεία συνδυάζεται με συστηματικά κορτικοστεροειδή.
Ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου είναι απαραίτητος για την αποφυγή υποτροπής.
Παράλληλα, η παρακολούθηση από έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη ώστε να παρακολουθείται η πορεία βελτίωσης ή τυχών υποτροπές ή μη υποχώρηση της αλλεργίας. Και αυτό για να αποφευχθεί η εμφάνιση αγγειοοιδήματος και των αναπνευστικών επιπλοκών του.