Η όραση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οικογενειακό ιστορικό, αλλά και στο κάπνισμα και την ισορροπημένη διατροφή.
Αν διασφαλίσουμε τη συνολική μας υγεία τότε, είναι σίγουρο ότι πολλά από τα ζωτικά μας όργανα θα διατηρηθούν υγιή για πάρα πολλά χρόνια.
Ειδικότερα τα μάτια μας καθώς η ωχρά κηλίδα, πάθηση των ματιών σε μεγάλες ηλικίες, έχει βρει προσοδοφόρο έδαφος και αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά της.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη διατροφή.
Πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ειδικά τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο, ωμέγα 3 λιπαρά, και χαλκό, που θα τα βρούμε εύκολα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά και τα άπαχα γαλακτοκομικά.
Ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, φρέσκο φιλέτο τόνου, καρύδια και λιναρόσπορος θα μας αποτρέψουν από πολλές παθήσεις.
Ένα από τα βασικά στοιχεία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή και λειτουργία των αισθητηριακού αμφιβληστροειδούς, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι χρωστικές που υπάρχουν στην ωχρά κηλίδα και οι οποίες προσφέρουν προστασία στα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και το επιβλαβές μπλε φως.
Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική τους επίδραση στην επιβράδυνση της εξέλιξης ορισμένων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία όπως είναι η ωχρά κηλίδα.
Γι’ αυτό καταναλώστε όσο μπορείτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή άλλα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και ο αρακάς και φυσικά πολλά φρούτα.
Μία ακόμα σημαντική βιταμίνη είναι η ρεσβερατρόλη που εμπεριέχεται στα φιστίκια, τα μούρα και τα σταφύλια και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες έχουν συνδεθεί με την υγεία των ματιών.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr