Με τον όρο δημητριακά εννοούνται συνήθως τα σιτηρά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το ρύζι, το κεχρί και το καλαμπόκι.
Έχουν μεγάλη διατροφική αξία και δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο.
Ακολουθούν ορισμένοι μύθοι και κάποιες αλήθειες γύρω από τα δημητριακά.
Ορισμένα προϊόντα δημητριακών μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι
Τα δημητριακά πρωινού αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι έχουν χαμηλά λιπαρά ή ότι είναι ολικής άλεσης.
Συχνά όμως έχουν υπερβολική ζάχαρη και αλάτι.
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτής της ζάχαρης προέρχεται από μεταποιημένες τροφές.
Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Αν τρώτε λοιπόν δημητριακά πρωινού, διαβάζετε πάντα την ετικέτα με τα συστατικά στη συσκευασία πριν τα αγοράσετε.
Τα καλής ποιότητας δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε ζάχαρη.
Μετά είναι και το επιπλέον αλάτι.
Παρά το ότι κάποιες μάρκες δημητριακών πρωινού έχουν μειώσει την περιεκτικότητα του αλατιού, εξακολουθούν να υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Μύθοι και αλήθειες για τα δημητριακά – Δεν είναι υγιεινή τροφή
Αυτό δεν ισχύει για τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση εμφάνισης πολλών ασθενειών.
Σύμφωνα με έρευνα, άτομα που καταναλώνουν τακτικά 3-5 μερίδες ολόκληρων σπόρων έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και αύξηση σωματικού βάρους.
Επίσης, ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος μπορεί να μειωθεί σε ένα ποσοστό 20% για κάθε τρεις μερίδες ολικής άλεσης την ημέρα.
Αυτό αφορά μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Εξαίρεση αποτελεί το αναποφλοίωτο ρύζι, παρόλο που έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το αποφλοιωμένο.
Κι αυτό επειδή μπορεί να έχει εκ φύσεως σημαντικές ποσότητες αρσενικού, ένα δηλητήριο που συγκεντρώνεται κυρίως στο εξωτερικό μέρος του φλοιού.
Μύθοι και αλήθειες για τα δημητριακά – Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά
Τα δημητριακά στη φυσική τους μορφή αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, αλλά περιέχουν και πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία.
Είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτοχημικών, διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.
Το πιο ευεργετικό μέρος του σπόρου θεωρείται το πίτουρο και μετά το φύτρο.
Η επεξεργασία όμως που γίνεται, αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών.
Έτσι τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά αποτελούν κυρίως πηγή υδατανθράκων και λιγότερο άλλων θρεπτικών συστατικών.
Το σιτάρι και το κριθάρι είναι ίδιοι σπόροι
Μπορεί τα στοιχεία τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη να είναι περίπου ίδια και στα δύο, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις φυτικές ίνες.
Στην περίπτωση του σιταριού, το λευκό αλεύρι περιέχει μόνο τα συστατικά του ενδοσπερμίου.
Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει όλα τα μέρη του σπόρου.
Το κριθάρι όμως που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα είναι σε μια μορφή που περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου, αν και μπορεί να έχει αφαιρεθεί το πίτουρο.
Γενικά, το σιτάρι χάνει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών κατά την άλεση.
Κάτι τέτοιο το καθιστά σε δευτερεύουσα θέση σε σχέση με το κριθάρι.