Η δισκοπάθεια είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος που εμφανίζεται σε αυχένα ή μέση.
Το πρόβλημα της δισκοπάθειας όμως, οφείλεται σε ορισμένες αιτίες, έχει συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Τι είναι
Η δισκοπάθεια είναι η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Στην αρχή της εκφράζεται με αφυδάτωση του δίσκου, στη συνέχεια με μείωση του ύψους του και στο τέλος με δημιουργία κήλης.
Η δισκοπάθεια αφορά κυρίως νεαρά άτομα, άντρες και γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών, ενώ θεωρείται ότι είναι η πρώτη αιτία μη ειδικής οσφυαλγίας παγκοσμίως.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε καπνιστές και παχύσαρκα άτομα.
Αιτίες
Η δισκοπάθεια εμφανίζεται εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων, ενώ η κληρονομικότητα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από αυτούς.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που την ευνοεί είναι η κακή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή.
Μια άλλη αιτία είναι το αδύναμο μυϊκό σύστημα, καθώς και η έλλειψη άσκησης που ευνοούν την εμφάνιση δισκοπάθειας.
Η δισκοπάθεια έχει σχέση και με το επάγγελμα που κάνει κάποιος.
Υπάρχουν ομάδες εργαζομένων που είναι πιο επιρρεπείς στη δισκοπάθεια, όπως οι οδηγοί, οι νοσηλευτές, οι πωλητές και γενικά οι εργαζόμενοι που σηκώνουν μεγάλα βάρη, αλλά και όσοι ασχολούνται συστηματικά με την άρση βαρών.
Συμπτώματα
Το σημαντικότερο σύμπτωμα της δισκοπάθειας είναι ο έντονος πόνος στη μέση ή στον αυχένα, η δυσκαμψία και η μείωση της κινητικότητας.
Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως υποδηλώνουν μια δισκοπάθεια σε προχωρημένο στάδιο, όπως είναι το μούδιασμα στα πόδια, οι διαταραχές της ουροδόχου κύστης, η απώλεια βάρους, ο πυρετός και η κόπωση.
Διάγνωση
Αν κάποιος νιώσει έντονο πόνο στον αυχένα ή στη μέση και αυτός ο πόνος επιμείνει για αρκετές μέρες, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ορθοπεδικό.
Εκείνος θα κάνει μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση για να διαγνώσει το πρόβλημα.
Αν διαγνώσει νευρολογική βλάβη, θα συστήσει ηλεκτρομυογράφημα.
Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί μια μαγνητική τομογραφία για να φανεί ακριβέστερα η πραγματική εικόνα της μέσης ή του αυχένα.
Στην περίπτωση που φανεί ότι υπάρχει δισκοπάθεια, τότε ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση.
Αντιμετώπιση
Αυτό που αρχικά συνιστάται είναι η συντηρητική μέθοδος, δηλαδή ξεκούραση, αλλά όχι κατάκλιση γιατί κάνει κακό στον δίσκο.
Κάποια αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα για μικρό χρονικό διάστημα, η θερμοθεραπεία με την εφαρμογή θερμοφόρας στην πάσχουσα περιοχή, οι θερμαντικές κρέμες και οι φυσικοθεραπείες θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Η περίπτωση της δισκοπάθειας πάντως, χρειάζεται υπομονή και φροντίδα.
Αρκεί να αναφερθεί ότι οι μισοί ασθενείς με δισκοπάθεια μπορούν να γίνουν καλά μόνοι τους μέσα σε 15 μέρες.
Το 90% των ασθενών χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών, ενώ μόνο ένα 20% θα εμφανίσει σύμπτωμα που θα γίνει χρόνιο.