Ακόμη και αν θεωρούμε πως η γρίπη δεν μας αγγίζει και για αυτό δεν τη παίρνουμε στα σοβαρά, εντούτοις μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες, χωρίς να προϋπάρχει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας.
Όπως κάθε χρόνο, οι Αρχές Υγείας παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της γρίπης προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπισή της, καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ότι το ετήσιο ποσοστό μόλυνσης υπολογίζεται από 5% έως 10% στους ενήλικες συνολικά, ενώ σε ενήλικες ≥65 ετών, το ποσοστό συμπτωματικής προσβολής εκτιμάται ότι είναι 7,2%.
Φέτος, φαίνεται ότι η γρίπη «έρχεται» με νέο πρόσωπο, καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πίσω της κρύβονται και άλλα σημαντικά νοσήματα που αυξάνουν ιδιαίτερα τη σοβαρότητα της ίδιας της γρίπης.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η γρίπη μπορεί:
- Σε ενήλικες ≥40 ετών να:
- 8πλασιάσει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού
- 10πλασιάσει τον κίνδυνο εμφράγματος
- Σε παιδιά <14 ετών, να 8πλασιάσει τον κίνδυνο πνευμονίας
- Στο 23% των ηλικιωμένων που μολύνονται από αυτήν, να παρουσιάσουν απώλεια αυτονομίας και σημαντική επιβάρυνση της κλινικής και φυσικής τους κατάστασης
- Να οδηγήσει σε αύξηση 74% των γλυκαιμικών επεισοδίων σε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο φορτίο της νόσου, καθώς είναι αυτές που γεμίζουν τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ με σοβαρά περιστατικά.
Εμβολιασμός: Το Σημαντικότερο «όπλο» ενάντια στην εποχική γρίπη
Η εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, συνδυάζεται και φέτος, με εκείνη για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19. Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης, η επίτευξη ποσοστών εμβολιασμού έως και 75%, στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.
Συστάσεις εμβολιασμού
Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, είναι:
– άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
– ασθενείς με ορισμένες χρόνιες παθολογίες
– έγκυες γυναίκες, ανεξάρτητα από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης
– άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος ή ίσος με 40 kg/m2)
Ποια τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της γρίπης;
Αυτή τη σεζόν, τα εμβόλια που διατίθενται στα φαρμακεία έναντι της γρίπης είναι: Αδρανοποιημένα εμβόλια διαχωρισμένου ιού και εμβόλιο επιφανειακού αντιγόνου.
Ο ιός της γρίπης φέτος – Τι να περιμένουμε;
Αυτή τη χρονιά, η επιδημία της γρίπης «υπόσχεται» να είναι έντονη. Και στο Βόρειο Ημισφαίριο και στο Νότιο Ημισφαίριο, το οποίο ορίζει και την ένταση της επιδημίας, ο ιός της γρίπης φαίνεται να κυκλοφορεί σε μεγαλύτερο βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση, αυτόν το χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μια διπλή επιδημία γρίπης / Covid-19, παράλληλα με την εξάντληση του συστήματος υγείας, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ο εμβολιασμός στο φαρμακείο
Οι φαρμακοποιοί αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην ενημέρωση και πρόληψη της γρίπης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθότι ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης, αποτελεί μια ενέργεια θεσμικά επικυρωμένη, που λαμβάνει χώρα στο φαρμακείο.
Συγχορήγηση με το εμβόλιο έναντι της Covid-19
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες για την εποχική γρίπη, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19
– Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19, πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
– Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
– Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να είναι σε ύφεση η συμπτωματολογία της νόσου.
Αλέξανδρος Αγγέλου, Φαρμακοποιός